Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.01.2009

Gazele ruseşti nu au ajuns încă în Moldova din cauza presiunii scăzute în gazoducte

Presiunea "de intrare" la staţia de măsurare a gazului Orlovka (regiunea Odesa), la graniţa cu România, este de doar 2 atmosfere tehnice, a declarat, pentru Interfax, şeful direcţiei pentru gazoductele din regiunea Odesa, Boris Devdera.

"Aceasta este legată de faptul că în sectorul transnistrean al gazoductului Bogorodceanî-Căuşeni-Orlovka" s-au făcut selecţionări de gaz”, a declarat el.

Potrivit expertului independent în energetică din Ucraina, Alexandr Narbut, presiunea în gazoduct trebuie să depăşească 40 de atmosfere, însă din cauza că Moldova a utilizat toate gazele din gazoduct, pentru a restabili presiunea este nevoie de circa 25 mil. mc de gaze.

Gazprom a anunţat că a început tranzitul de gaze în regim de testare pe ruta Sudja-Orlovka. Gazprom a declarat că va trimite 76,6 mil.mc de gaze, dintre care 62,7 mil. mc - spre Balcani, iar 13,9 mil. mc + spre Moldova.

Partea ucraineană a declarat că această rută este una netradiţională şi în actualele condiţii transportarea gazelor spre Europa nu este posibilă din punct de vedere tehnic. Compania Naftogaz a cerut Gazprom să reia tranzitul către toate direcţiile.

cuvinte-cheie: gaze | Gazprom | Naftogaz

Comentarii (0)

 

Related news

Sus