Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.01.2009

Consultări politice moldo-letone

Potrivit MAEIE, astăzi, 13 ianuarie, la Riga, au avut loc consultări politice moldo-letone. Delegaţia moldovenească a fost condusă de Valeriu Ostalep, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Partea letonă a fost reprezentată de dnii Eduards Stiprais, Director Politic, şi Peteris Ustubs, Sub-secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Letoniei.

În cadrul consultărilor au fost abordate subiecte legate de dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi de priorităţile relaţiilor RM-UE. De asemenea, a fost prezentată experienţa letonă în procesul de organizare a procesului de negociere, în contextul noului Acord RM-UE.

Părţile au apreciat nivelul înalt de cooperare în domeniul integrării europene şi au convenit să continue transferul de experienţă în domeniul gestionării afacerilor europene la nivel naţional. Astfel, partea letonă s-a arătat disponibilă de a-şi împărtăşi experienţa în procesul de pregătire pentru negocierea noului Acord RM-UE, atât Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, cât şi principalelor Ministere de ramură care vor fi implicate în negocierea noului cadru juridic cu Uniunea Europeană. Cu Letonia a fost deja lansată practica schimbului de experienţă între diplomaţii ambelor state.

Adiţional, părţile au discutat asupra perspectivelor eficientizării procesului de eliberare a vizelor UE pentru cetăţenii moldoveni. În acest context, delegaţia moldovenească a subliniat importanţa reuniunii extraordinare a Consulilor UE, reprezentanţilor Comisiei Europene şi autorităţilor moldoveneşti preconizată pentru viitorul apropiat. Letonia a asigurat partea moldovenească de sprijin în vederea lansării dialogului în domeniul liberalizării regimului de vize UE-RM. De asemenea, părţile au dat o apreciere înaltă activităţii Centrului Comun de Vize de la Chişinău. Letonia este una dintre ţările fondatoare ale Centrului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus