Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-01-13/ambasada-italiei-testeaza-mecanismul-de-perfectare-a-vizelor-pentru-cetatzenii-moldoveni-8115.html
Data: Jan 13, 2009 (20:04)

Ambasada Italiei testează mecanismul de perfectare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni

Ambasada Italiei la Chişinău depune toate eforturile pentru a începe să presteze cât mai curând posibil servicii consulare cetăţenilor Republicii Moldova. Această declaraţie a fost făcută astăzi de către Stefano De Leo, Ambasadorul italian în ţara noastră, în cadrul unei întrevederi cu Andrei Stratan, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Potrivit MAEIE, şeful misiunii diplomatice italiene a ţinut să precizeze că la moment are loc testarea sistemului de perfectare a vizelor, care presupune simplificarea substanţială a procedurii de obţinere a acestora, inclusiv reducerea duratei de soluţionare a solicitărilor. Conform afirmaţiilor Ambasadorului, modernizarea şi lansarea mecanismului de prestare a serviciilor consulare constituie o preocupare prioritară a Ambasadei, vorbeşte despre gradul avansat al raporturilor moldo-italiene şi se află în consonanţă cu exigenţele moderne ale relaţiilor civilizate dintre state.

Stefano De Leo a afirmat că este la curent cu problemele şi inconvenientele cu care se confruntă la moment cetăţenii moldoveni, dar, totodată, speră la o înţelegere corectă a situaţiei. El a precizat că imediat după ce sistemul va trece cu succes testarea, opinia publică din Moldova va fi anunţată oficial despre începutul activităţii Consulatului italian. Până la momentul respectiv, cetăţenii Republicii Moldova pot beneficia în continuare de serviciile Ambasadei Italiei la Bucureşti.

Ambasadorul i-a înmânat Ministrului Andrei Stratan o invitaţie din partea omologului său italian Franco Frattini de a participa la o Reuniune a Miniştrilor de Externe dedicată reformei Consiliului de Securitate al ONU. Interlocutorii au împărtăşit ideea privind necesitatea reformării instituţiilor ONU din perspectiva importanţei deosebite pe care această organizaţie o are pentru consolidarea securităţii în plan internaţional şi mobilizarea eforturilor în vederea confruntării cu provocările globale.

În cadrul întrevederii au fost discutate şi alte subiecte de interes reciproc.