Trimite e-mail | Printeaza
Social
12.01.2009

Facturile pentru agentul termic pentru consumatori trebuie să corespundă cu temperatura agentului termic, - primarul general Dorin Chirtoacă

În legătură cu criza gazelor naturale din ultimele zile, întreprinderile furnizoare de căldură livrează şi în continuare agent termic la temperatura de circa 60 de grade Celsius, iar la retur temperatura este de circa 40 grade Celsius. După cum a informat în cadrul şedinţei operative de la Primărie viceprimarul Vlad Coteţ, actualmente nu se îndeplineşte graficul de temperaturi stabilit de lege, iar în apartamente temperatura aerului a scăzut considerabil. Coteţ a menţionat că întreprinderile termo-energetice produc căldură pe bază de păcură, iar rezervele sunt pentru 8 - 10 zile.

De asemenea, temperatura a scăzut şi în instituţiile de învăţământ. Din această cauză, vacanţa elevilor a fost prelungită până la 15 ianuarie. Grădiniţele însă şi-au început activitatea, iar pentru asigurarea temperaturii necesare, în instituţiile preşcolare vor fi folosite reşouri electrice. În acelaşi timp, responsabilii din cadrul Direcţiilor educaţie, tineret şi sport inspectează toate grădiniţele, pentru a verifica situaţia. Mihai Moldovanu, director al Direcţiei Sănătăţii a municipiului, a informat că în instituţiile medicale din capitală, inclusiv în maternităţi şi în spitalele pentru copii, temperatura aerului este de circa 20 - 22 grade Celsius.

Vladimir Nircă, şef al Direcţiei generale comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii a informat că Combinatul de panificaţie din Chişinău activează în regim normal, iar în caz de deconectare a gazului întreprinderea are rezerve de păcură pentru 8 - 10 zile.

În legătură cu această situaţie, primarul general Dorin Chirtoacă a menţionat că pentru această perioadă, facturile pentru agentul termic pentru consumatori trebuie să corespundă cu temperatura agentului termic. Edilul municipiului a solicitat ca structurile responsabile să recalculeze facturile, în cazul în care cetăţenii vor cere acest lucru.

De menţionat că livrarea gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova a fost întreruptă la 7 ianuarie a.c., după ce Federaţia Rusă a sistat tranzitul gazului pe teritoriul Ucrainei. Primăria municipiului Chişinău a întreprins mai multe măsuri pentru depăşirea situaţiei. Pentru economisirea agentului termic, a fost coborâtă temperatura în reţele şi a fost sistată apa caldă către consumatori.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus