Trimite e-mail | Printeaza
Externe
12.01.2009

Consilierul preşedintelui Viktor Iuşcenko: Rusia nu dispune de volumul necesar de gaze

Gazprom nu ar dispune de întregul volum de gaze pentru aprovizionarea deplină a Europei, de aceea ar trena reluarea livrărilor de gaze spre consumatorii europeni prin teritoriul ucrainean, relatează Unian, citată de Agerpres.

Afirmaţia îi aparţine lui Boris Sokolovski, însărcinatul special al preşedintelui ucrainean Viktor Iuşcenko cu problema securităţii energetice a Ucrainei.

'Federaţia Rusă şi Gazprom nu dispun de o cantitate suficientă de gaze naturale pentru a asigura volumul contractat de ţările europene, de aceea tot amână rezolvarea problemei gazelor cu Ucraina', se afirmă în declaraţia lui Sokolovski, postată pe site-ul oficial al preşedintelui Viktor Iuşcenko.

Potrivit informaţiilor consilierului preşedintelui ucrainean, Rusia ar pierde 150 milioane de dolari zilnic din cauza sistării livrărilor de gaze via Ucraina spre Europa, iar în cadrul 'sistemului' Gazprom ar fi apărut dificultăţi financiare serioase, inclusiv lipsa de lichidităţi pentru plata salariilor.

'Odată închis robinetul la gaze, Rusia riscă să-şi piardă definitiv reputaţia de furnizor sigur de resurse energetice. Se pare că Rusia şi Gazprom mint lumea întreagă, jucând cartea ucraineană, întrucât sunt incapabile să-şi îndeplinească angajamentele luate faţă de consumatorii europeni', susţine însărcinatul special al preşedintelui ucrainean Viktor Iuşcenko cu problema securităţii energetice.

Acelaşi responsabil ucrainean mai spune că, din lipsă de gaze proprii, Gazprom întreprinde tentative de a-şi însuşi gazele naturale ale Ucrainei, făcând referire la cele 75 de milioane de metri cubi de gaze pe care Ucraina le-ar fi utilizat pentru a asigura tranzitul livrărilor de gaze ruseşti spre Europa şi volumul furnizat de Ucraina Bulgariei şi Republicii Moldova. 'Dacă ar fi să nu recurgem la limbajul diplomatic, partea rusă şi-a anunţat public intenţia de a fura din gazele ucrainene', a acuzat Sokolovski, întorcând Rusiei o acuză similară.

cuvinte-cheie: Gazprom

Comentarii (0)

 

Related news

Sus