Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-01-11/rusia-vrea-sa-participe-la-privatizarea-sustemului-ucrainean-de-transport-al-gazelor-8063.html
Data: Jan 11, 2009 (19:52)

Rusia vrea să participe la privatizarea sustemului ucrainean de transport al gazelor

Premierul rus Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să participe la privatizarea sistemului de tranzit ucrainean pentru gazul rusesc, dacă Kievul va fi de acord, informează RIA Novosti.

Rusia este pregătită să participe la privatizarea sistemului ucrainean de transport al gazului, dacă Kievul va fi de acord, a declarat premirul rus, Vladimir Putin, într-un înterviu acordat pentru postul de german de televiziune ARD, ce va fi difuzat în 14 ianuarie. “Putem participa şi la privatizare, dacă Ucraina va fi de acord. Însă în Ucraina sistemul de gazoducte este un fetiş. Sistemul de tranzit este considerat patrimoniu naţional şi nu este suspus privatizării, dar noi am putea participa la privatizare, dacă Ucraina se va decide”,  a subliniat Putin.

Premierul rus a reamintit că acum câţiva ani Ucraina, Rusia şi Germania au semnat un memorandum de înfiinţare a unui consorţiu, cu atragerea Italiei şi a Franţei, care urma să închirieze sistemul de tranzit al Ucrainei, aceasta rămânând în proprieteatea Ucrainei. “Toţi ar fi avut numai de câştigat”, a adăugat premierul rus.

Totodată, Putin i-a propus UE să-i acorde un credit Ucrainei, în cazul în care economia ucraineană nu dispune de resurse. "În cazul în care nu ajung resursele, daţi-le un credit", a spus Putin, reamintind în context că Rusia a acordat un credit Belarusului de două miliarde de dolari.