Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.01.2009

Cantitatea de gaze economisite ar putea asigura consumul in Moldova pentru inca 24 de ore

Cantitatea de gaze economisite ar putea asigura consumul in Moldova pentru inca 24 de ore

Datorită regimului de economie a gazelor stabilit pentru întreprinderile industriale şi trecerea la consumul de păcură al CET-urilor, cantitatea de gaze existentă ar putea asigura consumul normal pentru consumatorii  încă 24 de ore, a comunicati duminica, 11 ianuarie, prim-vicepremierul Igor Dodon, ministrul Economiei şi Comerţului a menţionat în cadrul şedinţei Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale.

Prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, ministrul Economiei şi Comerţului a menţionat în cadrul şedinţei  că starea lucrurilor vizînd aprovizionarea consumatorilor moldoveni cu gaze naturale este stabilă, livrarea în ultimele ore de către Ucraina a unei cantităţi de gaze prin gazoductul de la Alexeevca oferind posibilitatea ridicării presiunii în branşamentul care alimentează cu gaze raionul Ungheni, unde situaţia era, ieri, mai dificilă.

Potrivit lui Dodon, situaţia rămîne a fi complicată în regiunea transnistreană a ţării, unde livrarea gazelor a fost stopată integral şi practic toate localităţile din stânga Nistrului au rămas fără gaze. Aceeaşi stare de lucruri se atestă şi în alte 14 localităţi din raioanele Ştefan Vodă, Căuşeni, Anenii Noi şi Dubăsari.

În acelaşi timp, Igor Dodon a menţionat că Rusia a declarat că va relua tranzitul de gaze către ţările europene la sfîrşitul zilei de duminică, după ce experţii europeni vor ajunge la punctele de evaluare a consumului de gaze din Ucraina. 

Igor Dodon a reiterat şi cu acest prilej faptul că nu există probleme în ceea ce priveşte asigurarea ţării cu energie electrică, precizând că volumul energiei electrice produse de către întreprinderile moldoveneşti este mai mare decît consumul real, fapt ce permite exportul energiei electrice, în baza contractului, în România.

Conducătorii centralelor de termificare au raportat despre funcţionarea normală a  întreprinderilor în cauză, precum şi despre consumul şi rezervele de păcură disponibile. Directorul SA „Termocom" a informat asistenţa  că întreprinderea activează, deşi în regim de economie, dar stabil, în municipiul Chişinău fiind asigurată livrarea agentului termic în proporţie de 60 la sută din necesar.

Directorul întreprinderii „Moldelectrica” a menţionat că situaţia privind aprovizionarea ţării cu energie electrică este normală şi nu există riscuri de deconectări. Ministrul Administraţiei Publice Locale, Valentin Guznac, şi directorul Departamentului Situaţii Excepţionale, Mihail Harabagiu, s-au referit la acţiunile întreprinse în vederea depăşirii dificultăţilor în asigurarea cu căldură a raionalelor Ungheni, Căuşeni şi Ştefan Vodă, precum şi a unor localităţi din stînga Nistrului.

Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a declarat că persoanele responsabile din cadrul Guvernului vor monitoriza şi în continuare  situaţia din ţară la capitolul asigurarea cu agent termic şi va asigura menţinerea unei situaţii normale în acest sens. La şedinţă a participat preşedintele ţării, Vladimir Voronin.

cuvinte-cheie: gaze | Gazprom | Termocom | livrare

Comentarii (0)

 

Related news

Sus