Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-01-10/ucraina-trimite-in-moldova-15-mil-mc-de-gaze-pe-zi-din-rezervele-proprii-8034.html
Data: Jan 10, 2009 (19:15)

Ucraina trimite în Moldova 1,5 mil mc de gaze pe zi din rezervele proprii

Furnizorul de gaze din Ucraina Naftogaz, a anunţat sâmbătă, 10 ianuarie că a început deja să trimită 1,5 milioane de metri cubi de gaz pe zi către Republica Moldova şi că va începe discuţii cu partea bulgară pentru a furniza acestei ţări două milioane de metri cubi de gaz pe zi, informează agenţiile ucrainene de presă.

Anunţul a fost făcut de şeful adjunct al Naftogaz, Volodimir Trikoliş, la scurt timp după ce preşedinţia ucraineană anunţase că Viktor Iuşcenko a trimis scrisori către omologul său bulgar Gheorghi Părvanov şi omologul său moldovean Vladimir Voronin. Scrisoarea informa că din 10 ianuarie, Ucraina va începe furnizarea din rezerve proprii a 3,5 milioane de metri cubi de gaz pe zi către cele două ţări.

Preşedintele Iuşcenko a subliniat că decizia a fost luată dată fiind situaţia delicată creată ca rezultat al sistării de gaz rusesc pe teritoriul ucrainean către Europa, precum şi datorită relaţiilor de prietenie dintre aceste ţări.

Bulgaria şi Republica Moldova sunt printre ţările cele mai afectate de sistarea gazului rusesc. 

Livrările de gaze către Republica Moldova au fost sistate de Gazprom în dimineaţa zilei de 7 ianuarie, iar autorităţile au anunţat atunci că rezerva existentă în conducte este suficientă pentru doar două zile, cerând populaţiei şi întreprinderilor să facă economie de resurse energetice