Trimite e-mail | Printeaza
Externe
10.01.2009

Gazprom si Naftogaz nu au ajuns la un acord in privinta pretului la gaze


Negocierile dintre Gazprom si Naftogaz, ce au durat trei zile, nu s-au soldat cu rezultate, a anuntat juranlistilor seful administratiei Naftogaz Ucraini Oleg Dubina, sambata seara, transmit agentiile ucrainene de presa, citand serviciul de presa al Guvernului ucrainean.

Potrivit lui Oleg Dubina, pretul la gaze propus de partea rusa pentru Ucraina, constituie 450 dolari SUA pentru o mie de metri cubi.

Dubina a mentionat ca asemenea pret “practic nu exista in Europa”.

El a comunicat ca in continuare negocierile trebuie sa aiba loc la cel mai inalt nivel.

Fostul ministru al energeticii din Rusia Vladimir Milov considera ca Gazprom este vinovat pentru criza creata. Intr-un interviu pentru un post de radio rusesc Milov a declarat ca Gazprom nu trebuia sa recurga la asa masuri radicale ca sistarea livrarilor de gaze, deoarece in prezent Rusia se confrunta cu probleme majore din cauza ca nu incaseaza bani din exportul gazelor.  “Aceasta constituie 150 mil. dolari pe zi, sau cicra un miliaard de dolari pe saptamana. Rusia are nevoie de acesti bani, in conditile scaderii exporturilor”, a mentionat expertul.

Totodata, Milov considera ca acest conflict poarta un caracter politic, transmite Unian.
“Spre exemplu, In Belarus si Armenia gazul este l ivrat la pretulri superavatajoase si nu acolo nu apare nici o problema”, a mentionat el.

Expertul considera ca pretul de 418 sau 450 de dolari invocat de Gazprom in cadrul negocierilor este un argument foarte slab. “E evident faptul ca preturile mondiale la petrol, de care sunt legate tarifele europene la gaze, scad. Este evident ca pretul de 418 sau 450 pentru Ucraina, anuntat de Miler, este prea mare” a spus Milov.

cuvinte-cheie: Gazprom | gaze

Comentarii (0)

 

Related news

Sus