Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-01-09/in-transnistria-ar-putea-fi-instituita-starea-de-urgentza-8035.html
Data: Jan 9, 2009 (19:18)

In Transnistria ar putea fi instituita starea de urgenţă

In legatura cu sistarea livrarii de gaze in regiune, administratia de la Tiraspol a decis sa prelungeasca vacanta elevilor pana la 18 ianuarie curent. Totodata, vineri, fara gaze au ramas localitatile din Dubasaari, Rabnia, Slobozia, iar la Tiraspol a fost sistata livrarea apei calde si redusa temperatura agentului termic.

Autoritaţile din regiunea transnistreană au examinat vineri oportunitatea introducerii stării de urgenţă in legatură cu sistarea livrărilor de gaze naturale.

In cadrul şedinţtei condusa de liderul Igor Smirnov a fost luată hotărarea că o decizie definitivă privind introducerea în Transnistria a stării de urgenţă va fi adoptată în funcţie de evoluţia situaţiei.

In cadrul şedintei responsabilul de sectorul industriei din regiune Piotr Stepanov a menţionat că, începand cu 3 ianuarie 2009, Ucraina a început să inchidă statiile de presurizare. In ziua următoare activitatea acestora a fost lansată, insă ulterior a fost din nou oprită. Drept rezultat, compania «Tiraspoltransgaz» a fost nevoită să sisteze de asemenea activitatea staţiei sale de presurizare, care lucra pentru export. Situaţia s-a complicat după ce, la 6 ianuarie, la orele 10.00, Ucraina a sistat livrarea gazelor de la staţia de măsurare a gazelor Grebeniki din regiunea Căuşeni.

Din acel moment Transnistria a fost nevoită să consume gazele rămase în gazoductul de pe teritoriul regiunii. La 6 ianuarie, în scopul economisirii gazelor, a fost sistată livrarea apei calde si redusă temperatura agentului termic in sistemul de termificare.

Cea mai dificilă situatie s-a creat în Dubăsari si raionul Dubăsari - branşamentul de la Tiraspol pană la Dubăsari este cel mai lung, de aceea în punctul final, la Dubasari, presiunea este cea mai joasă - 0,5 kg pe cm cub.

In dimineata zilei de 9 ianuarie a început debranşarea satelor din raionul Grigoriopol.

A fost sitată activitatea cazangeriei din Tiraspol, care la moment funcţionează  doar pentru pomparea apei prin ţevile sistemului de termificare, pentru a nu admite inghetarea ei.

Igor Smirnov a spus că în timpul apropiat, pentru asigurarea aprovizionării cu energie electrică a regiunii, va fi pus în funcţiune cel de-al patrulea bloc al CERS Moldovenească.