Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-01-08/situatzie-de-urgentza-in-sistemul-energetic-din-rom-nia-8019.html
Data: Jan 8, 2009 (14:31)

Situaţie de urgenţă în sistemul energetic din România

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat miercuri că a luat decizia de a instaura starea de urgenţă, în urma sistării livrărilor de gaze ruseşti către România, ulterior, Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a declarat "situaţie de urgenţă", nu "stare de urgenţă", cum a anunţat ministrul de resort.

"Am luat decizia de a instaura starea de urgenţă", a declarat Videanu, după şedinţa Comisiei de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale, convocată la sediul ministerului.

El a adăugat că volumul de gaze care se află acum în depozite asigură o autonomie de 60-80 de zile.

"Starea de urgenţă dă posibilitatea negocierii directe pentru achiziţia de combustibili pentru siguranţa aprovizionării", a spus ministrul.

Totodată, această decizie a fost luată pentru a permite Transgaz să gestioneze operativ sistemul şi să furnizeze gaze în ordinea priorităţilor.

"Prioritatea este reducerea în continuare a livrărilor de gaze către CET-uri şi înlocuirea cu combustibil alternativ (păcură, cărbune - n.r.)", a precizat Videanu.

Starea de urgenţă sau starea de asediu poate fi instituită doar de preşedintele ţării, prin decret, contrasemnat de premier şi publicat în Monitorul Oficial. Starea urgenţă poate fi decretată atunci când este amenintaţă siguranţa naţională şi este iminentă producerea unor dezastre.

Livrările de gaze ruseşti către România au fost sistate în totalitate miercuri, după ce furnizarea a fost întreruptă în jurul orei 09:00 şi la staţia de la Medieşul Aurit (judeţul Satul Mare).

Marţi dimineaţă, fuseseră oprite livrările prin staţia Isaccea 2 (judeţul Tulcea).

Consumul actual de gaze al României este de 61,5 milioane metri cubi pe zi, din care cantitatea de 33 milioane metri cubi de gaze pe zi este asigurată din producţia internă, 26 milioane metri cubi pe zi din cantităţile înmagazinate, iar 2,5 milioane metri cubi din import prin Medieşul Aurit şi 4,7 milioane metri cubi prin Isaccea 2.