Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-01-08/sarkozy-rusia-trebuie-sa-ishi-respecte-contractele-pe-care-le-are-cu-tzarile-europene-8024.html
Data: Jan 8, 2009 (15:25)

Sarkozy: Rusia trebuie să îşi respecte contractele pe care le are cu ţările europene

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat joi că ruşii trebuie să respecte contractele de livrare a gazului pe care le au cu ţările europene, într-o conferinţă de presă susţinută alături de cancelarul german, Angela Merkel, relatează AFP.

Ruşii trebuie "să îşi respecte obligaţiile contractuale faţă de europeni", a declarat liderul francez.

"În ceea ce priveşte Ucraina, cred că este într-o situaţie destul de bună pentru a spune că Europa a făcut multe pentru această ţară, având în vedere că, în timpul preşedinţiei franceze a UE, s-a obţinut un parteneriat privilegiat cu Ucraina", a adăugat Sarkozy, a cărui ţară a predat preşedinţia UE Cehiei, la 1 ianuarie.

"Criza ruso-ucraineană este de ordin bilateral, iar noi îi invităm pe ruşi şi pe ucraineni să discute pentru a ajunge la un acord", a subliniat preşedintele francez, spunând că există o perfectă "convergenţă a opiniilor" cu Germania pe această temă.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi că se aşteaptă la rezultate rapide din partea Ucrainei şi Rusiei pentru rezolvarea disputei gazului, relatează Reuters.

"Ne aşteptăm ca discuţiile dintre Ucraina şi Rusia să ducă rapid la rezultate", a spus Merkel, la Paris, alături de preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

Ea a adăugat că se aşteaptă ca Rusia să-şi îndeplinească obligaţiile legate de furnizarea de gaz.