Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.01.2009

Oficialii CE au purtat discuţii separate cu reprezentanţii Gazprom şi cu cei ai Naftogaz la Bruxelles

Oficialii Comisiei Europene au avut discuţii separate cu reprezentanţii Gazprom şi cei ai Naftogaz joi, pentru a media un compromis în disputa gazului, relatează Reuters. Însă nu este clar dacă oficialii europeni au reuşit să convingă părţile să se aşeze împreună la masa negocierilor la Bruxelles, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Johannes Laitenberger.

"Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, s-a întâlnit cu delegaţia rusă şi se va întâlni şi cu cea ucrainană. Nu sunt în poziţia de a spune cine cu cine se va întâlni şi când", a declarat acesta.

Separat, comisia pentru afaceri externe din Parlamentul European are o reuniune cu oficiali Gazprom şi Naftogaz, pentru a afla de ce disputa gazului dintre Ucraina şi Rusia a dus la tăierea livrărilor spre Europa.

Discuţiile în trei dintre Naftogaz, Gazprom şi UE la Bruxelles fuseseră anulate înainte.

Un oficial Gazprom a spus că nici nu fuseseră planificate astfel de discuţii în trei. "Nu erau programate pentru joi discuţii cu delegaţia ucraineană. Nu ştim despre ce discuţii în trei vorbeşte Naftogaz", a spus oficialul.

"Rusia a anulat întâlnirea" prevăzută pentru ora 11.00 GMT, la Bruxelles, a declarat Dubina.
Dubina a precizat că decizia de anulare a întrevederii este finală.

Totodata, agentiile ruse si ucrainene relateaza ca reprezentanţi ai grupului rus Gazprom şi ai companiei publice ucrainene de gaze Naftogaz s-au reunit în noaptea de miercuri spre joi, pentru a încerca să rezolve conflictul gazelor dintre cele două ţări, au anunţat agenţiile de presă ruse.

"Întrevederi au avut loc în această seară, la Moscova, între Aleksei Miller (patronul Gazprom) şi Oleg Dubina (şeful Naftogaz), în cursul cărora au discutat despre modalităţile de a pune capăt situaţiei de criză care se intensifică", a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, citat de agenţii.

Dubina şi Miller s-au întâlnit ultima dată la 31 decembrie, fără a reuşi să ajungă la un acord. Moscova a întrerupt ulterior livrările de gaz către Ucraina, întrerupere care afectează 18 ţări europene, în plină iarnă (Austria - importa din Rusia 60% din totalul necesitatilor, Germania - 42%, Turcia - 67%, Grecia - 82%, Italia - 28%, Franta - 24%, Ungaria - 60%, Cehia - 80%, Slovacia - 100%, Bosnia - 100%, Serbia- 87%, Bulgaria - 96%, Polonia - 47%, Slovenia - 64%, Croatia - 37%, Macedonia - 100%, Romania - 28%, Moldova- 100%).

cuvinte-cheie: Gazprom | gaze | livrare | sistare

Comentarii (0)

 

Related news

Sus