Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-01-08/moldova-negociaza-cu-ucraina-livrarea-gazelor-prin-conducta-ananievcernautzipogoroceni-alexeevka-8028.html
Data: Jan 8, 2009 (18:19)

Moldova negociază cu Ucraina livrarea gazelor prin conducta Ananiev-Cernăuţi-Pogoroceni (Alexeevka)

In prezent Moldova negociaza cu Ucraina posibilitatea primirii prin conducta Ananiev-Cernăuţi-Pogoroceni (nordul republicii) o cantitate de 250-300 metri cubi de gaze naturale, a anuntat joi, 8 ianuarie, prim-vicepremierul Igor Dodon in cadrul sedintei Comisiei pentru situatii exceptionale.

Igor Dodon a spus ca a discutat personal cu ministrul energeticii al Ucrainei Iuri Prodan si ca prognozele sunt optimiste.

In cazul in care se va solutiona problema cu Ucraina si Moldova va incepe sa primeasca gaze de la Alexeevca, din Nordul republicii, cel putin 250-300 mc pe ora, acest volum va fi suficient pentru asigurarea intregii tari cu gaze. “Obiectivul de baza acum este sa obtinem de la ucrauineni prin Alexeevka cel putin 300 mii mc de gaze pe ora”, a explicat Dodon.

Prim-vicepremierul a mentionat ca in ultimele 24 de ore tot malul drept al Moldovei a consumat 5 mil. 338 mii mc de gaze sau 220 mii mc pe ora.

Potrivit lui Dodon, in prezent la Chisinau presiunea in conducetle de gaze este de 16 atmosfere, presiunea minima de livrare a gazelor fiind de 6 atmosfere.