Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.01.2009

Moldova mai are gaze pentru 24 de ore; temperatura agentului termic este de 60 de grade, iar aprovizionarea cu apă caldă în Chişinău a fost sistată

Moldova mai are gaze pentru 24 de ore; temperatura agentului termic este de 60 de grade, iar aprovizionarea cu apă caldă în Chişinău a fost sistată

Cu toate acestea, Guvernul de la Chişinău a anunţat joi, 8 ianuaraie că situaţia energetică în Republica Moldova rămâne sub control. În cadrul şedinţei Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, ministrul Economiei şi Comerţului precizat că, în în pofida sistării integrale a livrărilor, în gazoductele din sudul ţării – Gagauzia pana la Hincesti - mai există rezerve pentru încă 6-7 zile (16 mil. mc de gaze).

În nordul ţării, raioanele din centrul ţării şi municipiul Chişinău, consumatorii mai pot fi asiguraţi cu gazele din rezervele din conducte încă 24 de ore (3,6 mil. mc de gaze).

Prim-vicepremierul a menţionat că există posibilitatea ca Moldova să obţină suplimentar 300 metri cubi pe oră de gaze prin conducta Ananiev-Cernăuţi-Pogoroceni, care ar putea prelungi regimul normal de aprovizionare cu gaze a consumatorilor casnici.

Totodată, Igor Dodon a declarat că nu există riscuri de deconectare sau insuficienţă de energie electrică în ţară. În plus, Centrala electrică de la Cuciurgan a majorat producerea energiei electrice de la 400 la 640 Mw/h. „În prezent Moldova exportă circa 210 megavaţi de energie electrică în România, astfel încât nu există îngrijorări în privinţa aprovizionării cu electricitate”, a declarat Dodon.

În acelaşi timp, pentru a economisi rezervele de gaze naturale, Guvernul a întreprins măsuri de aprovizionare a Centralelor electrice cu termificare din ţară cu păcură şi trecerea acestora exclusiv la acest combustibil. Totodată, a fost limitată livrarea gazelor către agenţii economici care nu sînt implicaţi în producţie sau au datorii pentru consumul de gaze.

În acelaşi timp, directorul SA “Termocom”, principalul furnizor de agent termic în capitală, a afirmat că întreprinderea a ajuns la o înţelegere cu Centralele termoelectrice pentru a reduce temperatura agentului termic până la 60 de grade şi a sista aprovizionarea cu apă caldă a populaţiei, ceea ce va permite economisirea a 10 la sută din gaze, precum şi trecerea la consumul de păcură a staţiilor de pompare care ar putea economisi alte 10 mii de metri cubi de gaze pe oră.

Membrii Comisiei pentru situaţii excepţionale au audiat informaţia despre situaţia în instituţiile sociale, medicale şi de învăţământ din ţară. S-a constatat că, deocamdată, atât consumatorii casnici, cât şi instituţiile sociale, medicale, de învăţământ, precum şi unităţile Armatei Naţionale şi de grăniceri nu au fost afectaţi de criza gazelor, toate spitalele, grădiniţele, şcolile şi instituţiile sociale din ţară fiind aprovizionate cu combustibil suficient pentru termificare.

Prim-ministrul Zinaida Greceanîi, a menţionat că, deocamdată, nu au fost făcute deconectări de la conducta de gaze a agenţilor economici producători care ar putea suferi pierderi în urma stopării activităţii. „Guvernul insistă ca agenţii economici care achită la timp facturile pentru gaze, mai ales cei care produc bunuri să nu fie debranşaţi de la gazoduct. În acelaşi timp, Prim-ministrul a dat indicaţii ca situaţia din instituţiile sociale, medicale şi de învăţământ să fie monitorizată îndeaproape.

În acelaşi timp, Zinaida Greceanîi a reiterat apelul către toţi consumatorii de gaze să ţină cont de situaţia creată şi să economisească, în măsura posibilităţilor, resursele energetice. Prim-ministrul a menţionat, totodată, că se află în contact permanent cu autorităţile ucrainene şi ruse pentru a urmări evoluţia negocierilor între cele două părţi privind reluarea livrării de gaze naturale.

cuvinte-cheie: gaze | Gazprom | livrare

Comentarii (0)

 

Related news

Sus