Trimite e-mail | Printeaza
Externe
08.01.2009

Armata israeliană a deschis focul în direcţia Libanului

Armata israeliană a deschis focul în direcţia Libanului, în urma tirurilor de rachetă care au vizat joi dimineaţă nordul Israelului, a declarat un purtător de cuvânt militar. "Am tras direct spre sursa tirurilor de rachete provenind din Liban", a declarat purtătorul de cuvânt.

Potrivit unui responsabil militar, Israelul a lansat cinci obuze în direcţia sudului Libanului.

Mai multe rachete care au fost lansate din Liban s-au abătut joi dimineaţă în nordul Israelului, provocând rănirea câtorva persoane, potrivit unor surse militare, transmite Mediafax.

În urma acestui atac, locuitorilor regiunii Nahariya li s-a cerut să rămână în părţile protejate ale caselor lor.

Un purtător de cuvânt al armatei libaneze a confirmat tirurile, declarând că "două sau trei rachete au fost lansate din sudul Libanului", fără a face precizări privind punctul de lansare. Israelul "a ripostat cu cinci sau şase rachete", a adăugat el.

Forţa Naţiunilor Unite în Liban (FINUL) a anunţat că a fost informată şi că a demarat o anchetă.

Un purtător de cuvânt al mişcării şiite libaneze Hezbollah din sudul Libanului, Haidar Dokmak, a declarat că gruparea "verifică informaţia".

Miercuri, liderul mişcării şiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, s-a declarat pregătit pentru un nou război cu Israelul, ameninţând statul evreu cu represalii mai importante decât cele din timpul conflictului din 2006, dacă va deschide un al doilea front, paralel celui din Fâşia Gaza.

"Toate posibilităţile sunt reale şi deschise", a avertizat el, într-un discurs difuzat pe un ecran gigant în faţa a zeci de mii de persoane, adunate în suburbia de sud a Beirutului.

"Dacă se vor aventura să lanseze un nou atac, războiul din 2006 li se va părea israelienilor o plimbare de plăcere", a spus el, referindu-se la conflictul soldat cu moartea a 1.200 de persoane în Liban, în majoritate civili.

Premierul israelian, Ehud Olmert, a lansat marţi un avertisment către Hezbollah să nu deschidă un nou front la frontiera de nord a Israelului.

Israelul a decis să mobilizeze zeci de mii de rezervişti, iar aceste efective ar putea fi parţial destinate apărării frontierei de nord a ţării în cazul unui atac al Hezbollah, conform postului public de radio israelian.

La rândul său, Guvernul libanez, care are un ministru ce reprezintă Hezbollah, a anunţat deja că Libanul nu vrea să fie implicat într-un nou război şi că formaţiunea şiită aderă la această poziţie.




cuvinte-cheie: Gaza | Israle | ofensiva | LIban

Comentarii (0)

 

Related news

Sus