Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-01-08/8033-8033.html
Data: Jan 8, 2009 (19:24)

Criza gazelor a afectat grav activitatea mai multor companii din estul Europei

Conflictul dintre Rusia şi Ucraina legat de tranzitul gazelor naturale ruseşti a afectat puternic activitatea unor mari companii din Europa Centrală şi de Est, unele fiind nevoite să-şi oprească producţia.

Bulgaria

Majoritatea oţelăriilor din Bulgaria urmează să fie închise în câteva zile, în contextul în care activitatea acestora depinde de livrările de gaze naturale, a declarat miercuri un reprezentant al Confederaţiei Sindicatelor Independente Bulgare. Fabrica Promet, din Burgas, a sistat deja producţia, urmând ca Stomana Industry să aibă aceeaşi soartă

Marţi, rafinăria bulgară Neftochim Burgas, controlată de compania rusească Lukoil, a anunţat că opreşte toate exporturile de combustibili reziduali, după ce suspendarea livrărilor de gaze ruseşti a generat nevoia de a furniza petrol Bulgariei.

Producătorul de sticlă Kitka şi mai multe grupuri mari de panificaţie au oprit miercuri producţia. Alte companii ce depindeau de gazele naturale, precum cele din industria metalurgică, chimică şi farmaceutică, au anunţat că ar putea să închidă, de asemenea, fabricile.

Organizaţia angajatorilor bulgari a anunţat că pierderile companiilor s-au ridicat la 367 milioane dolari/zi, ca urmare a întreruperilor, afectând economia emergentă, ce se confruntă deja cu o încetinire a creşterii.

Bulgaria a introdus oficial măsuri de austeritate pentru consumul de gaze naturale începând de joi, printr-o ordonanţă de urgenţă semnată de ministrul energiei şi economiei, Petar Dimitrov.

Volumele sunt destinate în cantităţi limitate fabricilor cu cicluri de producţie continue, ce nu pot trece la surse alternative de energie, precum şi sistemului de încălzire publică şi companiilor ce furnizează agent termic pentru spitale, şcoli, grădiniţe şi alte instituţii sociale.

Polonia


Situaţia din Polonia era "stabilă" joi dimineaţă, fără a mai fi nevoie de alte reduceri ale furnizării de gaze naturale către companii, a anunţat operatorul gazoductelor poloneze, Gaz-System.

Miercuri, livrările de gaze naturale către două mari companii, grupul petrolier PKN Orlen şi cel chimic Pulawy, au fost restricţionate.

În urma acestei decizii, Pulawy a redus consumul de gaze naturale cu 12,5%, în timp ce PKN Orlen a fost nevoită să înlocuiască folosirea de gaze naturale cu petrol, iar producţia nu a fost afectată.

Livrările de gaze naturale din Rusia către Polonia, prin Ucraina, au fost întrerupte, dar statul primeşte gaze ruse prin Belarus.

Slovacia

Fabricile din Slovacia ale grupurilor PSA Peugeot Citroën şi Kia Motors îşi vor sista producţia joi din cauza lipsei de gaze naturale, provocată de criza dintre Rusia şi Ucraina, au anunţat cei doi constructori.

"Ne aflăm în categoria întreprinderilor pentru care se va reduce aprovizionarea cu gaze naturale. Nu avem altă soluţie decât să închidem producţia, începând de mâine", a declarat Peter Svec, purtător de cuvânt al grupului Peugeot în Slovacia.

Kia a anunţat că va relua producţia începând de luni, în cazul în care aprovizionarea cu gaze naturale va fi reluată.

Ungaria

Complexul comercial Westend City Center din Budapesta a redus temperatura de încălzire la 20 grade Celsis, de la 26 grade Celsius, şi a restricţionat utilizarea de apă caldă pentru a reduce consumul de gaze la o treime, a anunţat miercuri administratorii complexului.

Directorul generat Peter Posch a spus că mall-ul îşi va reduce consumul de la 140-150 metri cubi pe oră, la 40-50 metri cubi pe oră. În primul rând, a fost oprită apa caldă în toaletele publice, în timp ce boilerele electrice din spaţiile destinate personalului au rămas în funcţionare.

De asemenea, Monika Hackl, purtătoare de cuvânt a Tesco Ungaria, a declarat pentru MTI că se fac deja planuri pentru a reduce consumul de gaze. Tesco trasează un plan de acţiune şi analizează care dintre unităţile mai mici ar trebui să fie închise, şi în ce ordine.

Katalin Gillemot, purtătoare de cuvânt a Auchan, a declarat pentru MTI că unităţile pot trece la încălzire alternativă, adăugând că iau în calcul eventuale măsuri extraordinare.

Bosnia

Birac, unicul combinat de aluminiu din Bosnia, a anunţat că a oprit producţia. De asemenea, combinatul siderurgic Arcelor Mittal Zenica a suspendat parţial producţia.

Producătorul de componente auto Famos a oprit, de asemenea, producţia. În Macedonia, cel mai mare exportator de oţel şi-a închis porţile şi 1.000 de angajaţi au intrat în concediu. 

În România, marile consumatoare de gaze, combinatele chimice, erau închise înainte de începerea conflictului, din cauza condiţiilor economice. Astfel, cel mai mare consumator de gaz natural, combinatul de îngrăşăminte chimice Azomureş, ar urma să îşi reia activitatea în 1 februarie.

Sursa: NewsIn