Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.01.2009

Ucraina sistează livrarile de gaze naturale pentru regiunea transnistreana

Oficialitati de la Tiraspol sustin ca Ucraina a sistat integral livrarile de gaze naturale pentru regiunea transnistreana. Directorul companiei Tiraspoltransgaz, Nicolai Mitinski a declarat agentiei Novii Reghion ca Transnistria a ramas, practic, fara gaze naturale, iar rezervele de care dispune se vor epuiza in 2 zile. Potrivit lui, la ora 10.00 partea ucraineana a deconectat statia de gaze Grebenki de la granita cu regiunea transnistreana a Moldovei, iar in cursul noptii, Ucraina a sisat livrarile prin statia Orlovka de pe Dunare spre Balcani.

Nicolai Mitinski a declarat ca a anuntat despre cele intimplate companiile Gazprom si MoldovaGaz si ca se intreprind masuri pentru restabilirea livrarilor de gaze, dar deocamdata fara succes.

Potrivit postului de radio Europa Libera, agentiile de stiri transnistrene mai anunta ca centrala electrica de la Cuciurgan, care aprovizioneaza regiunea transnistreana cu energie electrica si functioneaza in baza gazelor naturale, a intrat in regim de economie drastica. Blocurile energetice functioneaza acum prin arderea carbunelui.

Totodata, autoritatile municipale din Tiraspol au anuntat ca in oras a fost sistata livrarea apei calde si a fost redusa la minim temperatura agentului termic in reteaua de incalzire.

Luni, compania Naftogaz Ucraina a acuzat intreprinderea MoldovaGaz, din care face parte si Tiraspoltransgaz ca ar sustrage ilegal, de la 1 ianuarie, cite 10 milioane de metri cubi de gaze naturale zilnic prin conducta de tranzit Ananiev-Tiraspol-Ismail. Naftogaz Ucraina a condamnat ceea ce a numit "actiunile comune ale Gazpromului si companiei sale fiice MoldovaGaz, care destabilizeaza asigurarea tarilor din Balcani cu gaze naturale si aduc invinuiri nefondate la adresa partii ucrainene in legatura cu tranzitul gazelor naturale rusesti".

Ministrul economiei de la Chisinau, Igor Dodon a respins acuzatiile Kievului, pe care le-a calificat drept o incercare de a da vina pe altii pentru destabilizarea livrarilor de gaze spre Europa.

Tot luni, Naftogaz a condamnat Gazpromul pentru decizia de a reduce cu 220 de milioane de metri cubi pe zi livrarile de gaze prin Ucraina, ceea ce, sustine compania ucraineana, pune in pericol livrarile spre Republica Moldova, Bulgaria, Romania, Grecia, Turcia, Polonia, Ungaria, Slovacia si Germania.

cuvinte-cheie: Gazprom | Moldovagaz

Comentarii (0)

 

Related news

Sus