Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.01.2009

Tiraspolul face apel către misiunea OSCE, UE, Rusia şi Ucraina să soluţioneze criza gazelor

La 6 ianuarie 2009, administraţia de la Tiraspol a informat reprezentanţii Rusiei, Ucrainei, misiunea OSCE în Moldova şi Înaltul reprezentant al UE în Moldova despre situaţia creată în urma sistăriii livrărilor de gaze către regiunea transnistreană.

În mesajele adresate de către pretinsul minister de externe din Transnistria se arată că în regiune a fost sistată livrarea de apă caldă, iar temperatura agentului termic a scăzut considerabil, fapt ce va afecta populaţia vulnerabilă, bătrânii, copiii, pacienţii din instituţiile medicale, care vor rămâne în curând fără căldură în timp ce temperatura aerului scade.

Tiraspolulu a anunţat că  Ucraina a sistat integral livrările de gaze naturale pentru regiunea transnistreana în dimineaţa zilei de marţi, 6 ianuarie, iar rezervele se vor epuiza în 2 zile. Potrivit lor, la ora 10.00 partea ucraineana a deconectat statia de gaze Grebenki de la granita cu regiunea transnistreana a Moldovei, iar in cursul noptii, Ucraina a sisat livrarile prin statia Orlovka de pe Dunare spre Balcani.

Presa transnistrteană mai anunţă că centrala electrică de la Cuciurgan, ce aprovizionează regiunea transnistreană cu energie electrică şi funcţionează în baza gazelor naturale, a intrat în regim de economie drastică. Blocurile energetice funcţioneaza în prezent în bază de cărbune.

Totodată, autorităţile municipale de la Tiraspol au anunţat că în oraş a fost sistată livrarea apei calde şi a fost redusă la minim temperatura agentului termic ăn reţeaua de încălzire.

cuvinte-cheie: Moldovagaz | Gazprom

Comentarii (0)

 

Related news

Sus