Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-01-06/tiraspolul-a-triplat-taxele-pe-care-igor-smirnov-a-promis-ca-le-va-anula-7985.html
Data: Jan 6, 2009 (16:04)

Tiraspolul a triplat taxele pe care Igor Smirnov a promis că le va anula

Autorităţile separatiste de la Tiraspol au majorat aşa-numitele taxe de înregistrare pentru acces şi şedere în localităţile din regiunea transnistreană, deşi liderul separatist Igor Smirnov i-a promis recent preşedintelui moldovean, Vladimir Voronin, că acestea vor fi anulate, transmite Agerpres.

În primele zile ale lunii ianuarie, la Ministerul Reintegrării au parvenit numeroase sesizări din partea cetăţenilor care îşi exprimă nedumerirea în legătură cu perceperea de către structurile transnistrene a aşa-numitelor taxe, potrivit unui comunicat al Ministerului, difuzat sâmbătă.

În urma unor investigaţii la faţa locului, s-a constatat că, începând cu 1 ianuarie 2009, de la cetăţenii Republicii Moldova sunt percepute în continuare taxe, de data aceasta în mărime de 22 lei (circa 2,1 dolari, faţă de aproximativ 0,7 dolari până la 1 ianuarie 2009 n.red), pentru acces şi şedere în localităţile din regiune.

Având în vedere faptul că astfel de acţiuni contravin înţelegerilor convenite în cadrul recentei întâlniri a preşedintelui Republicii Moldova cu liderul separatist transnistrean cu privire la abolirea cu începere de la 1 ianuarie 2009 a perceperii oricăror taxe, fapt despre care s-a anunţat public, Ministerul Reintegrării s-a adresat structurilor respective de la Tiraspol, precum şi reprezentanţilor mediatorilor şi observatorilor în procesul de negocieri, cu solicitarea de a se întreprinde acţiuni urgente în vederea aducerii situaţiei în conformitate cu înţelegerile în cauză, se mai spune în comunicatul Ministerului.

Tiraspolul nu a comentat deocamdată situaţia, dar un comunicat difuzat în ajunul Anului Nou de către agenţia oficială de ştiri din regiune, Olvia-press, anunţa că, de la 1 ianuarie, persoanele care vor sta în Transnistria mai puţin de trei zile vor fi scutite de achitarea taxei.

Smirnov a anunţat, în cadrul întrevederii cu Voronin din 24 decembrie, că partea trasnistreană va anula toate taxele pentru cetăţenii Republicii Moldova care vor circula în regiunea trasnistreană.

Igor Smirnov a făcut acest anunţ după întrevedere, dar nu a anunţat data când aceste taxe vor fi anulate. Autorităţile de la Chişinău au declarat însă că acordul urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2009.

Sursa: Adevarul