Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-01-06/naftogaz-shi-moldovenii-fura-gaz-7987.html
Data: Jan 6, 2009 (16:11)

Naftogaz: Şi moldovenii fură gaz

Compania ucraineană de stat Naftogaz a acuzat azi Moldovagaz, distribuitorul de gaze naturale din Republica Moldova deţinut de Gazprom, că a furat o parte din gazul natural destinat statelor din regiunea Balcanilor, transmite Reuters.

"De la 1 ianuarie, consumatorii din Moldova au început să folosească gazul dintr-o conductă de tranzit care traversează teritoriul moldovean", au precizat reprezentanţii Naftogaz, prin intermediul unui comunicat.    
  
Totodată, oficialii companiei ucrainiene au acuzat Gazprom şi Moldovagaz că destabilizează furnizarea de gaze naturale către Balcani.       
"Acţiunile comune ale Gazprom şi ale diviziei sale Moldovagaz destabilizează livrările de gaze naturale către Balcani", se arată  într-un comunicat al Naftogaz.      

Acţiunile Moldovagaz au rezultat în reducerea livrărilor către  Europa cu 10 milioane de metri cubi pe zi, a adăugat partea ucraineană. Mai multe state europene au anunţat o scădere a livrărilor de gaze naturale importate din Rusia, ca urmare a disputei dintre Moscova şi Kiev.

Astfel, Croaţia a anunţat că livrările s-au diminuat cu 7%, Bulgaria cu 10- 15%, iar Grecia cu o treime. În  plus, Turcia a majorat cu 17%  gazele importate direct de la Gazprom,  prin Marea Neagră, pentru a compensa declinul volumelor care tranzitează Ucraina.      
Compania bulgară de stat Bulgargaz a anunţat  azi o reducere de 10- 15% a livrărilor de la Gazprom prin Ucraina, însă  Sofia  anunţase  probleme în acest sens încă de sâmbătă.     

Croaţia, Grecia şi Turcia se alătură, astfel, celorlalte cinci ţări europene care au anunţat oficial impactul disputei dintre Rusia şi  Ucraina, respectiv România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Cehia.      
Gazprom asigură circa 25% din consumul anual de gaze naturale  al  UE, iar peste 80% din acest volum tranzitează Ucraina.

Sursa: Evenimentul Zilei