Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-01-06/gazprom-a-lasat-cel-putzin-zece-tzari-europene-total-sau-partzial-fara-gaze-8001.html
Data: Jan 6, 2009 (22:39)

Gazprom a lăsat cel puţin zece ţări europene total sau parţial fără gaze

Integral sau parţial a fost oprit tranzitul de gaze din Rusia spre Bulgaria, Grecia, Macedonia, Turcia, Bosnia, Croaţia, Ungaria, România, Austria şi Cehia. La Kiev se află o delegaţie a UE care urmează să examineze stuaţia priind tranzitul de gaze din Rusia spre  Ucraina. În noaptea de 5 spre 6 ianuarie 2009, Gazprom a redus drastic livrările de gaze către ţările Europene prin conductele ce tranzitează Ucraina. Potrivit Gazprom, livrările au fost reduse cu 60 mil. metri cubi de gaze, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Austria primea, marţi dimineaţă, numai 10 la sută din volumul de gaze naturale ruseşti prevăzut, iar grupul OMV a anunţat că va recurge la rezerve pentru a asigura aprovizionarea. Conform OMV, Gazprom a anunţat în cursul nopţii o reducere cu 30-40 la sută a volumului de gaze livrate, dar spre ora 07.00 GMT livrările au scăzut la zece la sută din cantitatea prevăzută.
Livrările de gaze ruseşti către Bosnia - care depinde în totalitate de importuri - au fost reduse cu 50 la sută marţi.

Bulgaria a anunţat încetarea completă a livrărilor de gaze naturale ruseşti, guvernul precizând că va asigura aprovizionarea din rezerve. Compania bulgară Bulgargaz a cerut consumatorilor să utilizeze "orice carburant alternativ posibil", în condiţiile în care Bulgaria este singurul stat balcanic care depinde aproape exclusiv de livrările de gaz rusesc, care asigură 92 la sută din consum.

Livrările de gaze naturale din Rusia către Croaţia au fost întrerupte complet marţi dimineaţă. Ministerul croat al Economiei a anunţat că va începe să opereze reduceri pentru marii consumatori, asigurând totodată că în prezent gospodăriile nu vor fi afectate. Croaţia produce aproximativ 60 la sută din necesarul său de gaze şi importă 40 la sută din Rusia.

Autorităţile din  Cehia se aşteaptă la o reducere cu peste 70 la sută a livrărilor de gaze naturale din Rusia, conform unui anunţ făcut de Gazprom.

Grupul francez GDF Suez a anunţat că suspendarea livrărilor de gaze naturale ruseşti nu afectează Franţa, care dispune şi de alte surse de aprovizionare.

În Germania, compania Wingas, filială deţinută în proporţie de 50 la sută de Gazprom, a anunţat marţi o scădere a presiunii într-una dintre conductele de alimentare cu gaze naturale ruseşti. Importurile din Rusia - realizate via Ucraina, dar şi via Belarus - reprezintă aproximativ 37 la sută din necesarul de gaze naturale al Germaniei.

Livrările de gaze naturale către Grecia au fost întrerupte în cursul nopţii de luni spre marţi, însă compania naţională Public Gaz Corporation a anunţat că va apela la rezervele de gaze lichefiate şi că, în caz de necesitate, va solicita industriei şi companiei naţionale de electricitate să reducă din consum. Grecia importă din Rusia aproximativ 75 la sută din necesarul de gaze naturale.

Livrările de gaze naturale ruseşti către Macedonia au fost întrerupte complet, însă ministrul Economiei a precizat că acest fapt nu are consecinţe grave pe termen scurt. Macedonia utilizează circa 170 de milioane de metri cubi de gaze pe an, distribuite către 26 de companii consumatoare, în principal în domeniile metalurgiei şi industriei alimentare şi al încălzirii.

Polonia ar putea reduce, ca măsură preventivă, livrările de gaze către industrie, deşi, pentru moment, aprovizionarea cu gaze naturale este asigurată. Marţi dimineaţă, volumul gazelor livrate prin conducta care tranzitează Ucraina scăzuse la 15 la sută, însă aprovizionarea este compensată prin livrări via Belarus. Gazele naturale ruseşti asigură circa 40 la sută din volumul consumat în Polonia, care mai foloseşte şi gaze provenite din producţia proprie (aproximativ o treime) şi importate din Asia Centrală (20 la sută). Polonia importă via Ucraina circa 46 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi.

Livrările de gaze ruseşti către România prin Isaccea au fost oprite în noaptea de luni spre marţi, dar decizia nu afectează consumatorii români, deoarece stocurile existente pot acoperi consumul. Astfel, importurile de gaze din Rusia au scăzut la 73%. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Gazprom a sistat total marţi, la ora 03.00, furnizarea de gaze naturale prin staţia Isaccea 2, unul din punctele prin care intră în România gazele din import. România importă 6,5 milioane metri cubi de gaze pe zi, din care 4,1 milioane metri cubi de gaze prin Isaccea şi 2,4 milioane metri cubi pe la Medieşul Aurit. Capacitatea maximă din depozitare este de 26 milioane metri cubi pe zi, din care se livrează zilnic 19 milioane de metri cubi, şi mai există o rezervă de şapte milioane metri cubi pe zi în depozitele de înmagazinare. Consumul de gaze în România este de 58,5 milioane metri cubi pe zi, din care 33 milioane sunt din producţia internă, acoperite de la Romgaz, Petrom şi alte companii.

Autorităţile din Slovacia au anunţat că vor declara stare de urgenţă după ce livrările de gaze naturale ruseşti au scăzut, în cursul nopţii, cu 70 la sută.

Turcia nu mai primeşte gaze naturale ruseşti via Balcani, însă este aprovizionată prin intermediul conductei Blue Stream, care asigură legătura directă din cele două ţări. Turcia mai importă gaze naturale şi din Iran şi gaze lichefiate din Algeria şi Nigeria.