Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-01-06/gazprom-a-deturnat-15-milioane-de-metri-cubi-de-gaz-spre-r-moldova-ambasadorul-kievului-la-sofia-7988.html
Data: Jan 6, 2009 (16:14)

Gazprom a deturnat 15 milioane de metri cubi de gaz spre R. Moldova - ambasadorul Kievului la Sofia

Ambasadorul ucrainean în Bulgaria, Viktor Kalnik, a declarat marţi că 15 milioane de metri cubi de gaz au fost deturnaţi în noaptea de luni spre marţi către Republica Moldova, de la staţia ucraineană Odesa, relatează AFP.

"Cincispreze milioane de metri cubi au fost deturnaţi în această noaptea (luni spre marţi - n.red.), fără preaviz, către Republica Moldova, prin intermediul Moldovgaz", a afirmat el.

El a spus, pentru agenţia bulgară Focus, şi că Moscova a cerut suspendarea livrărilor către Balcani: "Comenzile pentru tranzit sunt făcute de Rusia, iar Ucraina îşi execută obligaţiile în calitate de ţară de tranzit", a dat el asigurări.

Societatea ucraineană Naftogaz a acuzat încă de luni Gazprom că a perturbat aprovizionarea cu gaz a mai multor ţări din sudul Europei şi a Turciei, crescând consumul în R. Moldova, pe unde trece respectivul gazoduct. "De la 1 ianuarie, consumatorii din R.Moldova au început să folosească, din motive necunoscute şi fără concertare cu Naftogaz, practic tot gazul din gazoductul ce trece prin R.Moldova", a spus societatea. "Volumul total al livrărilor destinate României, Bulgariei, Turciei, Greciei şi Macedoniei a scăzut astfel cu zece milioane de metri cubi pe zi", a subliniat Naftogaz. "Aceste acţiuni ale Gazprom şi ale filialei sale Moldovagaz destabilizează aprovizionarea cu gaz şi suscită acuzaţii nefondate la adresa Ucrainei", potrivit comunicatului companiei.

Însă prim-vicepremierul moldovean Igor Dodon a calificat aceste acuzaţii drept o provocare menită să camufleze cauzele reale ale scăderii livrărilor spre Europa.

În prezent, SRL Moldovatransgaz, o subdivizie a Moldovagaz, deserveşte, exploatează şi întreţine sistemul de gazoducte al Republicii Moldova, care include 656,24 kilometri de conducte magistrale şi 723,163 kilometri de gazoducte-branşament. Capacitatea de tranzit a gazoductelor magistrale este de circa 44 de miliarde de metri cubi, dar volumul anual de gaze transportat în alte ţări constituie 22-23 de miliarde de metri cubi.

Moldovagaz este o întreprindere mixtă moldo- rusă. Concernul rus deţine 50% din acţiuni, Guvernul Republicii Moldova - 35,33 %, iar autoproclamată republică moldovenească transnistreană - 13,44%. La sfârşitul lunii iunie 2008, datoria totală a Moldovagaz către Gazprom, fără penalităţi, era de 1,179 miliarde de dolari, dintre care 1,019 miliarde de dolari constituia datoria Transnistriei. Preţul de achiziţionare a gazulului rus este în prezent de 278,71 dolari pentru o mie de metri cubi, dar acesta este actualizat trimestrial, conform unui acord încheiat cu Gazprom, în funcţie de cotaţiile internaţionale ale petrolului. NewsIn

 Sursa: Cotidianul