Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.01.2009

Comisia pentru situaţii excepţionale a examinat situaţia privind asigurarea cu gaze naturale şi energie electrică a Republicii Moldova

Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a convocat o şedinţă extraordinară a Comisiei pentru situaţii excepţionale pentru a examina situaţia creată în legătură cu sistarea, astăzi, de către Ucraina a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova şi ţările balcanice.

Astfel, noaptea trecută au fost sistate livrările de gaze prin staţiile de pompare din Orlovca şi Grebeniki, în conducte rămînînd stocuri suficiente pentru asigurarea sudului şi centrului republicii pentru cîteva zile. În acelaşi timp, prin gazoductul Ananiev-Cernăuţi-Pogoroceni amplasat în partea de nord a R. Moldova, au fost dublate livrările de gaze naturale, astfel încît să fie asigurat cu gaze naturale nordul republicii şi unele obiecte industriale din municipiul Chişinău.

Prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, ministru al Economiei şi Comerţului, a informat că, în prezent, întreg teritoriul Republicii Moldova este alimentat cu energie electrică produsă de centralele termoelectrice CET-1 şi CET-2 din Chişinău, CET-Nord din Bălţi, centralele hidroelectrice de la Dubăsari şi Costeşti, precum şi energia electrică livrată de centrala de la Cuciurgan şi cea importată din Ucraina. Potrivit lui Igor Dodon, nu există deficit de energie electrică.

În şedinţa de astăzi, Comisia pentru situaţii excepţionale a decis deblocarea a 21 mii tone de păcură din rezerva de stat pentru alimentarea CET-1 şi CET-2 şi economisirea gazelor naturale. Astfel, în cazul sistării totale a livrărilor de gaze prin teritoriul Ucrainei, cele două centrale termice vor putea asigura cu agent termic municipiul Chişinău pentru o perioadă de două săptămîni. În acelaşi timp, au fost elaborate grafice de economisire a gazelor naturale pentru consumatorii industriali de gaze naturale, care au fost avertizaţi de către Moldova-gaz asupra limitării livrărilor incepînd cu ziua de 7 ianuarie.

Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a informat cei prezenţi că a expediat două telegrame pe numele omologilor săi din Ucraina şi Federaţia Rusă, Iulia Timoşenco şi, respectiv, Vladimir Putin. Premierul le-a solicitat acestora reluarea livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova întrucît aceasta îşi respectă angajamentele contractuale pe termen lung cu concernul rus Gazprom, iar neînţelegerile acestuia cu Ucraina nu trebuie să afecteze consumatorii moldoveni.

Totodată, Prim-ministrul a declarat că situaţia este sub control, iar Guvernul intreprinde toate măsurile necesare pentru funcţionarea stabilă a instituţiilor sociale, medicale, a agenţilor economici şi aprovizionarea acestora şi a gospodăriilor casnice cu gaze naturale şi energie electrică. În acelaşi timp, Premierul a făcut apel către consumatorii casnici şi corpotativi să facă economie de resurse energetice.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus