Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-12-27/mae-roman-cere-lamuriri-despre-acuzatiile-aduse-functionarului-de-la-chisinau-7948.html
Data: Dec 27, 2008 (13:34)

MAE roman cere lamuriri despre acuzatiile aduse functionarului de la Chisinau

MAE a cerut informatii suplimentare despre acuzatiile aduse functionarului consular de la Chisinau.

MAE a confirmat ca Marin Taran este functionar in cadrul Consulatului roman de la Chisinau si a precizat ca a cerut informatii suplimentare de la autoritatile moldovene in privinta acuzatiilor de trafic de influenta care i se aduc acestuia.

"Consulatul roman de la Chisinau a solicitat informatii suplimentare autoritatilor de la Chisinau, pentru ca cele prezentate pana acum sunt foarte confuze", a declarat pentru NewsIn Cosmin Boiangiu, purtatorul de cuvant al MAE.

Acesta a asigurat ca MAE face eforturile necesare pentru a clarifica situatia. "De altfel, partea romana a atentionat in repetate randuri autoritatile moldovene in legatura cu activitatea necorespunzatoare a acelei firme care intermedia obtinerea de vize", a mai explicat oficialul MAE.

Boiangoiu a confirmat, totodata, ca Marin Taran este angajat al MAE, aflat de doi ani la postul din Chisinau. Taran nu este diplomat, ci doar functionar consular.

Ministerul moldovean de Interne a anuntat intr-un comunicat ca a descoperit o retea de trafic de vize de lunga sedere in Romania, in care este implicat si un angajat al Consulatului Romaniei, cetateanul roman Marin Taran.

Doritorii plateau intre 350 si 450 de euro unei intermediare, Alexandra Dimitrov, patroana firmei Cornel Dimitrov, pentru a primi viza fara ca macar sa se mai prezinte la Consulatul Romaniei pentru depunerea actelor. Alexandra Dimitrov, in varsta de 54 de ani, a fost retinuta in flagrant in timp ce incasa 350 de euro de la un cetatean promitandu-i ca ii va urgenta redobandirea vizei.

In cadrul verificarilor ulterioare facute de autoritati, a fost descoperita implicarea in acesta schema a unui angajat al Consulatului Romaniei, Marin Taran, cetatean roman.

In acest caz a fost initiata o ancheta penala pentru trafic de influenta, precizeaza comunicat Ministerului moldovean de Interne. Conform legislatiei in vigoare in Republica Moldova, Taran risca o amenda sau inchisoare intre trei si sapte ani.

Scandalul nu este primul de acest gen in care este implicat Consulatul romanesc de la Chisinau.

In august 2007, autoritatile moldovene au acuzat un diplomat de rang inalt din cadrul Ambasadei Romaniei la Chisinau de luare de mita pentru a facilita acordarea vizelor cetatenilor moldoveni intr-un timp mai scurt.

Dupa o prioada de comunicare greoaie care a favorizat aparitia speculatiilor, s-a anuntat ca este vorba despre insusi consulul Alexandru Rus, care era acuzat de autoritatile moldovene ca a abuzat de pozitia sa oficiala, acordand nejustificat vize de intrare in Romania anumitor cetateni moldoveni, fara a verifica autenticitatea actelor depuse prin intermediul unei agentii de turism pe a carei patroana Rus o cunostea.

Rus a fost retras de la post in urma scandalului vizelor, iar dosarul sau a fost trimis, la 21 septembrie, de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie la Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

Sursa: Ziare.com