Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-12-26/primele-582-km-a-gazoductului-magistral-baltiungheni-au-fost-date-in-exploatare-7956.html
Data: Dec 26, 2008 (18:01)

Primele 58,2 km a gazoductului magistral Balti-Ungheni au fost date in exploatare

Potrivit MEC, primele 58,2 km a gazoductului magistral Balti-Ungheni au fost date in exploatare. « Aceasta va permite inceperea gazificarii a 120 de localitati din raioanele Falesti si Singerei" - a declarat Prim-viceprim-ministrul, Igor Dodon, ministrul Economiei si Comertului, in cadrul evenimentului festiv de dare in exploatare a gazoductului, ce a avut loc vineri, 26 decembrie.

Totodata a fost finalizata constructia si date in exploatare doua  gazoducte interurale -  Singerei-Chiscareni, cu lungimea de 22,2 km, si Singerei-Coscodeni, cu lungimea de 19,3 km.

„Datorita acestora in primul trimestru al anului 2009 gazele naturale vor fi aduse in 5 sate din raionul Singerei: Nicolaevca, Chiscareni, Coscodeni, Ezarenii Vechi si Dumbravita, ce va  permite conectarea la reteaua de aprovizionare cu gaze a cca 4 mii de consumatori din localitatile nominalizate" a mentionat Igor Dodon.

Lungimea totala a gazoductului Balti-Ungheni va fi de 126 km  si va asigura cu gaze naturale 250 de localitati din raioanele Singerei, Falesti, Telenesti si Ungheni. Constructia gazoductului a fost  inceputa in mai 2008, iar finalizarea constructiei este preconizata pentru primavara anului 2009.

Constructia Gazoductului Balti-Ungheni este o actiune prevazuta in Strategia Energetica a tarii pentru anii 2007-2020. Bugetul constructiei Gazoductului magistral este de 250 mln. lei. 

Gazoductul magistral de presiune inalta Balti - Ungheni este al doilea dupa importanta in Republica Moldova, primul fiind Gazoductul Tocuz-Mereni-Cainari, ce asigura cu gaze naturale raioanele Causeni, Anenii Noi, Ialoveni si municipiul Chisinau.

La moment in Republica Moldova sunt gazificate 915 localitati ceea ce constitutie 60% din totalul localitatilor tarii. Lungimea totala a gazoductelor din republica constituie circa 5000 km, iar costul lor  depaseste 1 mrld lei.