Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-12-24/perspectivele-cooperarii-cu-gazprom-au-fost-discutate-de-primministrul-zinaida-greceanii-cu-vicepres-7911.html
Data: Dec 24, 2008 (14:49)

Perspectivele cooperării cu Gazprom au fost discutate de Prim-ministrul Zinaida Greceanîi cu vicepreşedintele concernului rus, Valeri Golubev

Acesta se află la Chişinău pentru a participa la şedinţa Consiliului de administrare al SA MoldovaGaz , la care urmează a fi pus în discuţie programul investiţional al companiei în Republica Moldova, relateaza Serviciul de presa al Executivului.

Valeri Golubev, care este şi preşedinte al Consiliului de Administrare al MoldovaGaz, a declarat că programul investiţional al companiei ia în calcul mai multe posibile scenarii de evoluţie a economiei mondiale şi, în special, a preţului la gazele naturale. În orice situaţie trebuie să căutăm şi părţile pozitive, a declarat dl Golubev, care a admis, în acest context, posibilitatea unei reduceri a preţului de livrare a gazelor naturale pentru Republica Moldova. „Pentru noi este importantă nu doar obţinerea profitului maxim posibil, ci şi capacitatea stabilă de plată a consumatorilor, adică bunăstarea acestora", a declarat oficialul rus.

Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a remarcat că existenţa unui contract pe termen lung cu Gazprom-ul privind livrarea de gaze naturale crează condiţii de stabilitate şi previzibilitate pentru economia moldovenească, acesta fiind şi obiectivul Guvernului de la Chişinău. În acelaşi timp, Prim-ministrul a evocat posibilitatea prelungirii termenului de trecere la preţurile medii europene pentru Republica Moldova după anul 2011.

De asemenea, Zinaida Greceanîi a apreciat drept favorabilă stabilirea taxei de 2970 de lei pentru conectarea gospodăriilor casnice rurale la conductele de gaze naturale, suma fiind una suportabilă pentru bugetul acestora. „În acelaşi timp, autorităţile locale au reuşit să-şi stabilească priorităţile de finanţare, astfel încît participă activ la extinderea infrastructurii locale de gazoducte", a declarat Primul ministru.

În alt context, reprezentanţii Gazpromului şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu creşeterea datoriilor curente ale Republicii Moldova pentru consumul de gaze naturale, datorii generate, în principal, de complexul termoenergetic din capitală care nu poate asigura în prezent recuperarea costurilor.

Totodată, Valeri Golubev a abordat şi problema datoriei regiunii transnistrene pentru importul gazelor naturale, exprimîndu-şi speranţa că povara acesteea nu va periclita activitatea companiei şi că această problemă îşi va găsi soluţia în viitorul apropiat. Subiectul urmează a fi discutat în după amiaza zilei de astăzi, în cadrul vizitei la Tiraspol a oficialului de la Gazprom.