Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.12.2008

Ministerul Economiei si Comertului a prezentat realizarile acumulate pe parcursul a 11 luni ale anului 2008

Prim-viceprim-ministrul, ministrul Economiei si Comertului Igor Dodon a efectuat marti, 23 decembrie o prezentare a realizarilor acumulate pe parcursul a 11 luni ale anului 2008, in cadrul ultimei sedinte din anul curent a Consiliului colegial al ministerului.

Conform datelor macroeconomice prezentate de Prim-viceprim-ministrul, ministrul Economiei si Comertului Igor Dodon, in anul 2008 bugetul public national a inregistrat o crestere cu 15% fata de aceeasi perioada a anului 2007.

Rata inflatiei in 11 luni ale anului curent a reusit sa fie mentinuta la nivelul de 7,5% iar PIB-ul pentru 9 luni fiind de 7,6%.  In acest context Igor Dodon a apreciat rezultatele macroeconomice a Republicii Moldova drept „foarte bune, in special daca facem si o analiza comparativa cu tarile vecine din regiune. Aceste rezultate se datoreaza scaderii pe parcursul anului a preturilor la unele produse si politicilor eficiente implementate de Guvern, fapt confirmat si de Fondul Monetar International."

Investitiile straine directe au cunoscut anul acesta o dublare comparativ cu anul precedent. Doar in primul semestru al anului 2008 investitiile au ajuns la suma de 307,7 mln USD, in timp ce  pe parcursul intregului an 2007 au fost acumulate 500 mln USD.

In anul curent exportul producatorilor autohtoni a fost orientat preponderent catre Uniunea Europeana- 51,4%, in tarile CSI- 39,3% si 9,3% alte tari, exportindu-se in special materiale textile- 19,7%, produse alimentare-10,4%, produse ale regnului vegetal-11,6%, masini si echipamente electronice - 10,9% etc.

In 11 luni ale anului curent  Republica Moldova a reusit sa valorifice total cotele la zahar si vin, iar produsele cerealiere aproximativ la 70%. Acest rezultat confirma importanta si eficienta Preferintelor Comerciale Autonome (ATP) oferite de UE  Moldovei in martie 2008.


Importurile agentilor economici din Republica Moldova sunt efectuate preponderent din UE-44%, CSI-39,3% si 21,3% din alte tari. Republica Moldova importa in primul rind produse minerale 22,5%, masini si echipamente electronice-15,8%, produse chimice-8,5%, mijloace si materiale de transport- 8,1% etc.

La capitolul resurse umane in anul 2008 - 1 mln 360 mii de persoane au fost declarate apte de munca din care 49 mii sunt someri, astfel rata somajului este de 3,6% comparativ cu cea de 6% din perioada precedenta. De asemenea in planul de actiuni pentru anul 2009 sunt prevazute majorari de salariu.

In directia protectiei consumatorului o realizare importanta a fost instituirea Inspectoratului de Stat privind Supravegherea Pietei care se ocupa intens de analiza petitiilor parvenite din partea consumatorilor nemultumiti.

In pofida rezultatelor pozitive obtinute pe parcursul anului curent Igor Dodon a declarat:"Guvernul este pe deplin constient de provocarile care vor parveni in Republica Moldova in primele luni ale anului 2009. In acest sens la moment sunt elaborate proiecte necesare in scopul intimpinarii acestor situatii de criza."

cuvinte-cheie: macroeconomice

Comentarii (0)

 

Related news

Sus