Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-12-24/eco-activele-union-fenosa-din-moldova-deshi-ultimele-stau-pe-lista-de-v-nzare-7924.html
Data: Dec 24, 2008 (18:33)

ECO: Activele Union Fenosa din Moldova, deşi ultimele, stau pe lista de vânzare

Presa de la Madrid a anunţat zilele trecute despre faptul că grupul spaniol Gas Natural SDG SA examinează posibilitatea vânzării activelor Union Fenosa din diferite ţări, inclusiv cele din Moldova. Silivia Radu, preşedinte al companiei RED Union Fenosa din Moldova, ne-a declarat că într-adevăra noul acţionar majoritar al grupului Union Fenosa intenţionează să vândă o serie de active, dar a precizat că „activele din Moldova stau ultimele pe lista de vânzare". Aceasta, în special, datorită mărimii lor mici şi a sumei mici pe care ar putea să o primească Gas Natural SDG SA în eventualitatea unei asemenea tranzacţii.

Potrivit Silviei Radu, Gas Natural SDG SA, care deţine în prezent 7% din acţiunile companiei Union Fenosa urmează să preia 45% din acţiuni de la grupul ACS. În acelaşi timp, conform legislaţiei spaniole, în cazul în care un acţionar preia mai mult de 50% din acţiuni el trebuie să facă o ofertă de cumpărare şi a restului acţiunilor. Ca rezultat, Gas Natural SDG SA va avea nevoie de o sumă destul de mare pentru a finaliza tranzacţia. „E vorba de circa 18 mlrd. euro, ce va fi acoperită în mare parte din credite bancare". Pentru a acoperi o parte din costuri Gas Natural SDG SA a scos la vânzare active mari precum minele de cărbune din Africa de Sud, active din Kenia, Nikaragua, Costa Rica şi Panama.

În acelaşi timp, nu sunt scoase la vânzare activele Union Fenosa din Columbia şi Mexic.

Cu toate acestea, dacă o companie ar face o ofertă tentantă nu este de loc exclus că Gas Natural SDG SA să vândă activele din Moldova. Anterior, de reţelele electrice de distribuţie ale RED Union Fenosa s-au arătat interesaţi ruşii de la Inter RAO EES. La ora actuală RED Union Fenosa controlează peste 72% din distribuţia de energie electrică în Moldova. Vânzările anuale au constituit, în 2007, circa 1,87 mlrd. lei, iar în anul 2008 ar putea depăşi 2,5 mlrd. lei.

Sursa: ECO