Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.12.2008

De la 1 ianuarie Chişinăul va procura energie electrică din Transnistria la preţul de 5,7-5,8 cenţi

De la 1 ianuarie Chişinăul va procura energie electrică din Transnistria la preţul de 5,7-5,8 cenţi

Ministrul adjunct al Economiei şi Comerţului din Moldova, Tudor Copaci a declarat marţi, 23 decembrie că CERS Moldovenească şi compania Energocom din Moldova au semnat contractul respectiv prevăzut până la 31 martie 2010. Tudor Copaci a declarat că de la 1 ianuarie 2009 Moldova va achiziţiona cu precădere energie electrică elaborată la centrală. “Cea mai mare parte a electricităţii va fi livrată în Moldova de la CERS Moldovenească, partea rămasă – din Ucraina”, a menţionat viceministrul. El a spus de asemenea că astăzi există unele restricţii referitoare la volumele livrărilor electricităţii ucrainene, iar colaborarea cu CERS Moldovenească va asigura achiziţionarea la un preţ acceptabil a volumelor de energie necesare.

Copaci a declarat în exclusivitate pentru RIA Novosti că Moldova va procura lunar 200-220 kWth de energie electrică transnistreană la preţul de 5,7-5,8 cenţi.

În prezent Moldova procură din Ucraina energie electrică la preţul de 5,6-5,7 cenţi, însă recent autorităţile ucrainene au declarat că vor scoate energia electrică la licitaţie.
 
Moldova produce aproximativ 30% din energia consumată în interiorul ţării. Volumul rămas era importat din Ucraina. Astfel, potrivit datelor ANRE, în primul treimestru al anului 2008, Moldova a importat 652,7 milioane kWh.

Totodată, potrivit datelor Ministerului ucrainean al Combustibilului şi Energeticii, publicate pe pagina sa WEB în 10 luni ale anului 2008, Ucraina a exportat în Moldova 2477,2 mil. kWh de energie electrică, sau circa 247,7 mil. kWh pe lună. Valoarea acestor exporturi a ajuns la 101,6 mil. USD. Preţul mediu de export în Moldova al unui kWh de energie electrică ucraineană a fost de 4,1 cenţi SUA.

cuvinte-cheie: CERS Moldovenească | energie | electrică

Comentarii (0)

 

Related news

Sus