Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-12-22/o-companie-ceha-va-construi-in-r-moldova-o-centrala-electrica-cu-o-capacitate-de-350-mwt-7870.html
Data: Dec 22, 2008 (19:55)

O companie cehă va construi în R.Moldova o centrală electrică cu o capacitate de 350 MWt

Prim-viceprim-ministrul, ministrul Economiei si Comertului, Igor Dodon si Daniel Křetínský,  directorul Companiei United Energy Moldova s.r.o, au semnat luni, 22 decembrie Acordul intre Guvernul Republicii Moldova si Companiei United Energy Moldova s.r.o, membrul Grupului ceh „J&T Finance Group", privind constructia centralei electrice in raionul Ungheni.

Constructia centralei electrice in raionul Ungheni este cel mai mare proiect investitional in domeniul energetic realizat in Republica Moldova, din momentul declararii independentii.

Conform Acordului, Guvernul Republicii Moldova va acorda suportul necesar  companiei cehe  in buna realizare a proiectului privind finantarea, constructia si operarea centralei electrice cu o capacitate de cel putin 350 MW (prima unitate, cu posibilitatea de extindere cu inca 2 blocuri), care va consuma carbune in calitate de combustibil. Daniel Křetínský a menţionat că compania cehă are furnizori proprii de cărbune. În afară de aceasta, amplasarea reuşită a centralei va permite de a achiziţiona cărbune de la diferiţi furnizori, inclusiv din Rusia, Ucraina, RSA. Noua centrală va utiliza cele mai moderne tehnologii, care corenspund celor mai stricte cerinţe ale Uniunii Eiropene: volumul noxelor degajate în atmosferă va fi de 5 ori mai mic decât nivelul actual din UE

Valoarea investitiilor initiale a companiei „J&T Finance Group" in proiect este de cca. 600 mln. EURO.  In urma realizarii proiectului, Compania ceha, anual, va furniza garantat in sistemul energetic al Republicii Moldova minimum 735 mln. kWh de energia electrica, ce constituie circa 20% din consumul anual de energie electrica a Republicii Moldova.

De asemenea, proiectul presupune si constructia liniei electrice de interconexiune de 400 kV Ungheni-Iasi ce va dezvolta  infrastructura energetica autohtona. Constructia in cauza este  prevazuta si in Protocolul sedintei Comisiei mixte moldo-romane.

Daniel Křetínský a reiterat că acordul oferă părţii moldoveneşti posibilitatea de a achiziţiona electricitate de la noua centrală electrică, dar nu o obligă la aceasta în cazul în care pentru Moldova va fi mai avantajos de a importa energie electrică. Totodată, directorul United Energy Moldova s.r.o a presupus că costul energiei electrice ucrainene va creşte în urma majorării preţului la gaze. Compania preconizează să-şi recupereze investiţiile în centrală timp de 10-15 ani. În prezent Moldova produce doar 30% din volumul necesar de energie. Restul energiei este importat din Ucraina.  

Totodata, Acordul prevede extinderea investitiilor „J&T Finance Group"  si in alte domenii ale economiei nationale ale Republicii Moldova, precum ar fi producerea materialelor de constructie.

Inceperea constructiei centralei electrice in raionul Ungheni este preconizata in primul trimestru al anului 2009 iar finalizarea in 2013.

 „J&T Finance Group" este un important investitor din Europa Centrala orientat in proiecte investitionale pe termen lung in sectorul energetic. Compania „J&T Finance Group" are o experienta larga in constructia si operarea centralelor electrice, liniilor electrice, constructia de masini, precum si in sectorul bancar etc. Filialele Companiei sunt  situate in Slovacia, Elvetia, Rusia, Grecia etc. Companiile „J&T Finance Group" au in prezent circa 7300 persoane angajate iar cifra de afaceri atinge 1.2 mlrd. EURO, relatează Serviciul de presa al MEC.