Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.12.2008

Cristian Diaconescu va incerca sa schimbe "relatia contradictorie" a Bucurestilor cu Republica Moldova

Cristian Diaconescu va incerca sa schimbe

Cristian Diaconescu, care a primit sambata avizul comisiilor de specialitate pentru functia de ministru de Externe, va incerca sa schimbe "relatia contradictorie" a Bucurestilor cu Republica Moldova si sa echilibreze rapor­turile cu Moscova. Noul ministru a adaugat ca vrea sa "evite decuplarea Chisinaului de dinamica sud-est europeana" si sa evite pierderea avantajului pe care Chisinaul il are fata de Ucraina in relatiile cu UE.

Diaconescu a caracterizat relatia din ultimii ani cu Republica Moldova ca fiind una "contradictorie", ca urmare a "incapacitatii de a avea un proiect" coerent la nivel national. "Relatia cu Republica Moldova trebuie sa se bazeze pe modul in care vom reusi sa aducem UE la masa de dialog cu R. Moldova", a explicat Diaco­nescu. Acesta considera ca si dialogul transatlantic are, in acest context, o insemnatate deosebita. In privinta rezolvarii conflictului din Transnistria, Diaconescu a declarat ca "planuri care incalca suveranitatea Republi­cii Moldova, de genul Kozak II, sunt inacceptabile".

In afara de consolidarea rolului Romaniei in UE si NATO, Diaconescu a pus accentul pe relatia cu Federatia Rusa. "Simt nevoia urgenta a unei relatii cat se poate de pragmatice cu aceasta tara", a adaugat ministrul propus, accentuand mai ales problema deficitului comercial existent si problema furnizarii de energie. In relatia cu SUA, MAE va urmari cu prioritate, in urmatorii patru ani, includerea Romaniei in programul Visa Waiver. Diaconescu a mai precizat ca "relatiile bilaterale romano-maghiare sunt absolut esentiale (...), iar Ungaria a fost cel mai bun vecin pe care l-a avut Romania".

Sursa: Ziua

cuvinte-cheie: Romania | Moldova

Comentarii (0)

 

Related news

Sus