Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-12-19/gheorghe-cucu-moldova-are-nevoie-de-fortza-de-munca-certificata-7861.html
Data: Dec 19, 2008 (23:41)

Gheorghe Cucu: Moldova are nevoie de forţă de muncă certificată

Produsele moldoveneşti nu sunt competitive pe piaţa internaţională atât ca preţ, cât şi calitate, iar acest lucru se va accentua odată ce va lua amploare criza economică şi financiară internaţională, a declarat vineri, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei, Gheorghe Cucu, în cadrul şedinţei anuale a CCI. El a menţionat că în 10 luni ale anului 2008 exporturile au acoperit importurile în proporţie de 33% faţă de 37% în perioada similară a anului 2007, sau importurile depăşesc exporturile de trei ori.

Potrivit lui Gheorghe Cucu, CCI s-a confruntat cu aceste probleme în cadrul implementării proiectuli BM “Ameliorarea competitivităţii”, ce prevede acordarea suportului pentru serviciile de consultanţă şi management la implementarea sistemelor de management în baza standardelor internaţonale ISO, precum şi în cadrul analizei calităţii poduselor de origine moldovenească. Pentru participarea la acest proiect au fost invitate circa 4 mii de companii, dintre care s-au înscris doar circa 450 de întreprinderi sau a zecea parte. Dintre acestea, numai 218 companii, ce au corespuns cerinţelor de participare la proiect, au beneficiat de rambursarea a jumătate din cheltuielile pentru serviciile de consultanţă şi implementarea sistemului de management (maximum 130 mii lei).

Potrivit lui Gheorghe Cucu, de la începutul anului 2007 şi până în prezent, doar 62 de agenţi economici au beneficiat de oportunităţile oferite şi au implementat cu succes standaredele ISO şi HACCP. În acest context, Gheorghe Cucu a spus că apare întrebarea dacă companiile moldoveneşti ar fi capabile să absoarbă finanţarea din exterior. “Companiile participă la expoziţii, marfa este foarte bună, foarte calitativă, însă în prezent piaţa internaţională se uită la standardele internaţionale, la care Moldova trebuie să-şi ajusteze mărfurile”, a spus Cucu.

În opinia lui, trecerea în subordinea Ministerului Economiei a Centrului Informaţional de Standardizare şi Certificare nu va soluţiona problemele existente. Gheorghe Cucu a spus că pentru a spori calitatea produselor moldoveneşti este nevoie de forţă de muncă certificată.

În opinia lui, pe viitor ar trebui create companii de consultanţă în domeniul certicficării internaţionale a întreprinderilor. “Pentru a obţine un produs calitativ şi competitiv este nevoie de o forţă de muncă bine pregătită, conform standardelor europene. Deficitul de cadre calitative este resimţit de tot mai multe companii locale şi străine. Deoarce interesul companiilor pentru forţa de muncă calificată sporeşte, CCI a inaintat mai multe iniţiative de pregătire a cadrelor în cadrul companiilor, a şcolilor profesionale, cu sprijinul experţilor străini”, a spus Cucu.

Totodată, directorul companiei BIS-Capital, ex-ministrul Economiei şi Comerţului, Valeriu Lazăr a declarat în aceaşi şedinţă că sectorul real al Moldovei nu este pregătit să facă faţă şocurilor externe.

Potrivit lui, Valeriu Lazăr, în prezent companiile, din Moldova nu sunt pregătite să elaboreze proiecte de finanţare, ceea ce va conduce la situaţia când Moldova va avea finanţare externă suficientă, dar care nu va putea fi absorbită, din cauza nepregătirii conducătorilor de companii.

“Puţini dintre anteprenorii moldoveni ştiu ce înseamnă managementul financiar. Când întrebăm cine e directorul financiar, căutăm cu ochii contabilul, însă contabilul nu este director financiar. În prezent ca nici o dată avem nevoie de suportul informaţional din partea Camerei de Comerţ şi Industrie, dar şi din partea altor organizaţii pentru a ajuta conducătorii să gestioneze companiile din punct de vedere financiar”, a spus Lazăr.

Potrivit lui, acum este momentul oportun de a oferi suportul necesar întreprinderilor, deoarece în caz contrar, “criza va mătura foarte multe afaceri”, fapt ce, în opinia lui, ar putea avea un efect benefic, deoarece în prezent din cele peste 100 mii de înteprinderi înregistrate, doar 30% activează. Valeriu Lazăr a pledat pentru asanarea mediului de afaceri.

“Avem un balast şi această criză trebuie văzută şi ca o oportunitate de a crea nişte condiţii pentru a-i ajuta să supravieţuiască pe cei care înţeleg că afacerea nu este un hobby”, a mai spus Lazăr.