Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-12-18/anrceti-va-beneficia-de-un-proiect-de-asistentza-tehnica-finantzat-de-berd-7829.html
Data: Dec 18, 2008 (12:56)

ANRCETI va beneficia de un proiect de asistenţă tehnică finanţat de BERD

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) va beneficia, cu începere din primăvara anului viitor, de un proiect de asistenţă tehnică - „Dezvoltarea reglementării comunicaţiilor" - finanţat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Valoarea proiectului este de circa 898,3 mii euro, iar durata lui - de aproape doi ani. 

Decizia privind oferirea asistenţei tehnice a fost luată de BERD la solicitarea Guvernului R. Moldova. Anterior, Agenţia, în numele Guvernului, a negociat cu Banca acordarea unui proiect de asistenţă tehnică pentru implementarea deplină a Legii comunicaţiilor electronice, intrată în vigoare în martie 2008, şi armonizarea practicilor de reglementare a comunicaţiilor aplicate în R. Moldova cu cadrul de reglementare al Uniunii Europene (UE).

La începutul săptămânii curente, BERD a anunţat un concurs internaţional pentru selectarea unei companii de consultanţă care va executa proiectul nominalizat. Concursul se va încheia la 12 ianuarie 2009, după care Banca de comun acord cu Agenţia va desemna compania câştigătoare. Proiectul va demara în martie - aprilie 2009.  

Obiectivul principal al acestui proiect este de a oferi asistenţă părţii moldoveneşti în implementarea unui sistem modern, transparent şi previzibil de reglementare a comunicaţiilor, care corespunde normelor şi standardelor UE, şi consolidarea capacităţilor de reglementare ale Agenţiei.
 
Proiectul va fi axat, în principal, pe două direcţii de activitate: implementarea reglementărilor stipulate de Legea comunicaţiilor electronice şi instruirea angajaţilor Agenţiei în vederea aplicării corecte a teoriei şi practicii de reglementare a comunicaţiilor prevăzute de normele comunităţii europene. Experţii străini vor efectua, de asemenea, o analiză detaliată a legislaţiei şi actelor de reglementare a comunicaţiilor electronice din R. Moldova şi vor avansa recomandări pentru îmbunătăţirea acestora.

„Dezvoltarea reglementării comunicaţiilor" este primul proiect de asistenţă tehnică acordat de BERD autorităţii de reglementare a comunicaţiilor electronice din R. Moldova în condiţiile de liberalizare integrală a acestei pieţe. La etapa de constituire, în anii 2000 - 2002, autoritatea dată a beneficiat de un proiect similar finanţat de Agenţia Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).