Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-12-17/zinaida-greceanii-a-indemnat-comunitatea-bancara-sa-sustzina-sectorul-real-al-eonomiei-7804.html
Data: Dec 17, 2008 (17:03)

Zinaida Greceanîi a îndemnat comunitatea bancară să susţină sectorul real al eonomiei

În cadrul întrevederii cu membrii Asociaţiei Băncilor din Moldova, premierul Zinaida Greceanîi a informat comunitatea bancară despre performanţele principalilor indicatori macroeconomici, realizarea cărora crează condiţii favorabile pentru activitatea sectorului bancar. În acelaşi timp, premierul s-a arătat indignată de faptul că unele bănci comerciale, în ciuda reducerii inflaţiei, precum şi a nivelului rezervelor obligatorii de către Banca Naţională, majorează în continuare nivelul dobânzilor la credite.

Zinaida Greceanîi a menţionat că autorităţile centrale urmăresc cu atenţie evoluţiile în sistemul bancar şi a făcut apel către comunitatea bancară să susţină eforturile Guvernului şi a Băncii Naţionale de menţinere a stabilităţii economice. „Deşi Guvernul nu se implică în activitatea agenţilor economici, apelez la sistemul bancar să susţină sectorul real al economiei, care se confruntă cu anumite dificultăţi în accesul la finanţare", a declarat Primul ministru.

Preşedintele Asociaţiei Băncilor, Dumitru Ursu, s-a angajat să identifice rezervele existente pentru sporirea accesului la finanţare în condiţii favorabile pentru economia naţională, mulţumind autorităţilor pentru eforturile întreprinse în vederea menţinerii nivelului redus al inflaţiei, precum şi pentru reducerea rezervelor obligatorii ale băncilor comerciale. 
 
Aceasta este cea de a patra întâlnire a comunităţii bancare cu conducerea Guvernului din anul curent, iar potrivit preşedintelui ABM, practic toate subiectele discutate anterior în acest format au fost realizate. Totodată, Asociaţia Băncilor a solicitat prelungirea, până la unu mai 2009, a termenului de implementare a hotărîrii guvernului privind maşinile de casă cu memorie fiscală, conectate la sistemul informaţional al Ministerului Finanţelor prin tehnologie GPRS.