Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-12-17/eco-criza-taie-din-v-nzarile-agentziile-moldoveneshti-de-turism-7808.html
Data: Dec 17, 2008 (20:57)

ECO: Criza taie din vânzările agenţiile moldoveneşti de turism

Speriaţi de criza economică mondială, moldovenii reduc din bugetele pentru odihnă. Astfel, pe lângă scăderea pentru pachetele turistice, în actualul sezon de iarnă în top sunt hotelurile de 2-3 stele, comparativ cu anul trecut când erau mai solicitate cele de 4-5 stele.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Nicolae Platon, precizează că deşi „la începutul sezonului de iarnă curent, preţul pachetelor turistice era mai mare cu 15-20%, în scurt timp, agenţiile au revăzut grila de preţuri astfel, încât, preţurile pentru unele servicii au revenit la nivelul anului trecut."

Platon spune că pe fonul crizei economice mondiale, numărul de solicitări pentru vacanţele turistice au scăzut considerabil. „De exemplu, dacă în sezonul de iarnă 2007-2008 pentru în România au fost 6000 de solicitări, atunci pentru tot anul 2008 sunt circa 5000 de solicitări pentru această ţară", precizează preşedintele ANAT.

Nicolae Platon spune că dacă în anii precedenţi erau în top solicitările pentru hotelurile de 4-5 stele, apoi acum, chiar la începutul sezonului, se observă că moldovenii solicită mai mult hotelurile de 2-3 stele. „Chiar dacă criza economică începe să ne afecteze, la moldoveni mai persistă tendinţa de a pleca în vacanţe în alte ţări, doar că solicită pachete turistice mai ieftine. De aceea şi agenţiile de turism elaborează pachetele turistice conform solicitărilor", a adăugat Platon.

Destinaţiile cele mai solicitate

Preşedintele ANAT spune că până la 31 decembrie agenţiile de turism din Moldova nu oferă reduceri pentru staţiunile montane din România,  deoarece această perioadă nu este solicitată de moldoveni. După 2 ianuarie preţurile sunt mai mici. Astfel, în staţiunea Slănic Moldova, la un hotel de 2 stele, pentru 5 nopţi, 3 mese pe zi, transport tur-retur, preţul pachetului turistic constituie 165 euro. Dacă doriţi o vacanţă la staţiunile Sinaia, Predeal, pentru cinci nopţi în hotel de 2 stele, mic dejun, transport tur-retur, va trebui să achitaţi 195 euro. La Poiana Braşov, acelaşi pachet doar că în hotel de 3 stele, este evaluat la 340 euro, iar pentru cazare în hotel de 4 stele - de la 365 euro pentru o persoană.
„În viziunea mea, la staţiunea Bucoveli din Ucraina preţurile sunt mari, pentru oferta de care dispun. Astfel, cazarea într-un hotel de 4 stele, constituie 1200 euro/persoană", explică Platon.

El a specificat că oferta din 29 decembrie pentru staţiunile din Bulgaria, pentru două persoane, transport avia, cazare în hotel 3 stele şi micul dejun inclus, constituie 1000 euro, cu o reducere de 300 euro comparativ cu începutul sezonului de iarnă. La solicitarea clientului, este posibil de comandat cina de Revelion la preţul de 65 euro/persoană. De asemenea, există oferte cu transport terestru şi cazare în hotel de 4 stele. Oferta include, cazare, transport tur-retur şi două mese pe zi - 490 euro.

Doritorii de plaje şi nisip fierbinte vor trebui să cheltuiască minimum 550 USD pentru o vacanţă în Egipt şi 450 euro în Tunisia. Agenţiile de turism propun acum un preţ mai mic cu 20-25% pentru Egipt decât la începutul sezonului - de 1100-1200 USD pentru două persoane. Preţul include cazare, transport aerian, transport de la Odesa, masa inclusă, asigurare medicală.

Aceste două oferte (Bulgaria şi Egipt) sunt mai ieftine din cauza că sunt deja comandate chart-uri pentru aceste destinaţii.

Oferta pentru Turcia, la staţiunea Uludag, constituie 860 euro. Pachetul turistic include transport avia tur-retur, cazare în hotel de 3 stele, masa după sistemul „all inclusiv", plus 7 urcări/coborâri la teleferic. Totodată, cazarea la hotel de 5 stele, masa după sistemul „all inclusiv" şi 9 urcări/coborâri la teleferic, este la preţul de 1190 euro. De asemenea, veţi fi nevoiţi să achitaţi 20 euro pentru obţinerea vizei în Turcia.

Destinaţiile europene de schi gen Austria, Franţa, Elveţia rămân a fi deocamdată un lux, pe care puţini şi-l pot permite. Aici preţurile încep de la 1000 euro/persoana. „De exemplu, cererea pentru deschiderea vizei în Austria este perfectată la consulatul Ambasadei din Ungaria. Pentru sezonul curent, deja 105 persoane au solicitat această destinaţie", a specificat Platon.

Cele mai accesibile destinaţii montane

Conform unui studiu realizat de WTG (World Travel Guide), printre cele mai accesibile destinaţii montane rămân a fi vecinii noştri România şi Ucraina. Astfel, România este ţara cu pârtiile cele mai accesibile ca preţ din Europa. Studiul arată că Poiana Braşov este cea mai ieftină staţiune montană pentru "budget skiing". Conform acestui studiu, cu 200 lire (cca. 250 EUR la cursul curent) puteţi să petreceţi o săptămână plăcută de schi în Munţii Carpaţi. Poiana Braşov este urmată de High Tatra (Slovacia) şi Borovets (Bulgaria).

Cea mai scumpă staţiune, conform acestui studiu, se afla în Vail, Colorado. O săptămâna aici va costa în jur de 515 lire. Calculele nu includ transportul şi asigurările medicale.

Sursa: ECO