Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-12-16/in-prezent-nu-exista-premise-pentru-slabirea-cursului-leului-potrivit-oficialilor-moldoveni-7782.html
Data: Dec 16, 2008 (10:52)

În prezent nu există premise pentru slăbirea cursului leului, potrivit oficialilor moldoveni

Spre deosebire de ţările vecine, în Moldova are loc întărirea leului şi nu există premise pentru slăbirea cursului leului, afirmă guvernatorul BNM Leonid Talmaci şi vicepremierul Igor Dodon. 

"BNM cumpără valută pe piaţă în limita a 60 mil. USD, în ultimul timp ne străduim să nu cumpărăm atât de multă valută doar câte 50% din volumul zilnic existent. Astfel, vineri (12 decembrie - n.n.) nu am avut cumpărători pentru peste 8 mil. USD, azi (15 decembrie - n.n.) nu sunt cumpărători pentru 6,6 mil. USD pe piaţă”, a declarat guvernatorul BNM Leonid Tamaci în cadrul unei conferinţe de presă comune cu misiunea FMI.

Potrivit lui Talmaci, BNM nu poate evita aprecirea leului, deoarece există o presiune externă majoră asupra cursului leului. „Însă noi nu prea salutăm o întărire masivă a leului, ca cea din august. Atunci nu am putut face nimic”, a spus Talmaci, menţionând că un ultimele săptămâni se observă iarăşi o apreciere uşoară a leului.

În cele din urmă, guvernatorul BNM a menţionat că cursul se stabileşte de cerere şi ofertă pe piaţă. „La noi nu există un curs de schimb fixat, nu a fost şi nici nu va fi”, a declarat Talmaci.

La rândul său, vicepremierul, ministrul Economiei şi Comerţului Igor Dodon a menţionat că asupra cursului valutei naţionale influenţează volumul de valută prezent la moment pe piaţă. Principalele surse de intrare a valutei în ţară sunt exporturile, investiţiile străine, remitenţele.

Chiar dacă va exista o reducere uşoară a intrărilor de valută în 2008 faţă de 2007, concomitent va scădea preţul la importul unor produse, la resursele energetice, la gaze. Adică, se va utiliza mai puţină valută pentru import, fapt ce creaază un anumit echilibru chiar şi în acastă situaţie. De aceea, şi în opinia colegilor din Fond (FMI – n.n), şi în opinia BNM, la etapa actuala, nu există factori care ar influenţa asupra situaţiei pe piaţa valutară a Moldovei, similare cu cei din Ucraina sau Rusiei, sau României. În orice caz, în funcţie de ce se va întâmpla până în februarie-martie, atunci vom vorbi despre alte prognoze”, a declarat Dodon.