Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.12.2008

Mesajul Comisarului european Benita Ferrero-Waldner privind Parteneriatul Estic

Benita Ferrero-Waldner
Comisarul pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinătate

"Parteneriatul Estic: solidaritate politică durabilă cu beneficii reale pentru cetăţeni"

Bruxelles, 12 decembrie 2008

 
În curând se vor împlini 20 de ani de la căderea Cortinei de Fier.

De atunci, am fost martorii unor schimbări incredibile în Europa de Est. Ţări, care au fost separate timp îndelungat de vecinii din Vest, au devenit partenerii unei Uniuni create pentru pace - pace pe un continent unde în secolul XX, au avut loc două Războaie Mondiale.

Acest lucru a fost posibil în primul rând datorită voinţei şi fermităţii din partea ţărilor estice, dar şi graţie ajutorului şi experienţei oferite de către UE.

Una dintre consecinţele extinderii succesive este faptul că şi hotarele estice ale UE s-au mişcat. Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova, Ucraina şi Belarus au devenit noile vecine estice ale UE - determinând oportunităţi reciproce,  dar şi responsabilităţi - după cum stă drept mărturie conflictul din această vară, din Georgia.

Toate ţările "Partenere din Est" şi-au exprimat interesul în intensificarea relaţiilor cu Uniunea Europeană. Noi vrem să sprijinim aceste aspiraţii, această "alegere pentru Europa". De aceea, ne dorim acum să vă oferim ajutorul şi know-how-ul democratic, care au făcut ţările Est-Europene să fie capabile să adere la Uniune.

Prin crearea unor legături reale, sociale, economice şi politice cu ţara dumneavoastră - împărtăşind cunoştinţele pe care le-am obţinut în crearea unor societăţi democratice, mai prospere şi mai paşnice, credem că facem asta pentru a ne înţelege mai bine oamenii. 

Ţinând cont de toate acestea, la 3 decembrie, am prezentat "Parteneriatul Estic" - un nou set ambiţios de propuneri, care este transmis în această săptămână către şefii tuturor statelor şi guvernelor Europene.

Flexibil şi adaptat în dependenţă de necesităţile şi capacitatea fiecărui partener, Parteneriatul Estic va determina Uniunea Europeană să ofere asistenţa maximă posibilă, ţinând cont de realităţile politice curente.

Noi propunem un angajament politic mult mai profund. Vrem să oferim un ajutor mai activ pentru reformele democratice şi economice. Pentru a ne asigura că ţara voastră are capacitatea administrativă necesară de a lua avantaje depline din ofertele UE, vrem să dezvoltăm o vastă Instituţie făcută la comandă, pentru a fortifica resursele acolo unde este nevoie.

Celor care se conformează cu standardele internaţionale ce se referă la alegerile electorale, le vom oferi Acorduri de asociere. Este un semnal politic foarte important al angajamentului pe care ni l-am asumat. Pentru cei care sunt gata să negocieze, vom lucra întru stabilirea unor profunde şi vaste Zone de Liber Schimb, care într-un termen lung vor putea să adere la Comunitatea Economică de Vecinătate.

Ştim că legăturile "de la persoană la persoană" aduc câştiguri nemăsurabile. De aceea vom crea pentru tineri mai multe oportunităţi pentru a studia în UE. Şi, de altfel, intenţionăm, pentru voi, să facem călătoriile spre UE mai uşoare. Vrem să oferim Pacturi de Mobilitate şi Securitate, care vor determina liberalizarea progresivă a vizelor, însoţite fiind de asistenţă, pentru a ne asigura de administrarea bună a hotarelor noastre. Ne dorim ca cetăţenii să poată călători liber şi în siguranţă.

Reducerea diferenţelor economice şi sociale reprezintă piatra de temelie a stabilităţii oricărei societăţi. Parteneriatul Estic va face mai multe pentru a ajuta ţara voastră să facă faţă acestor provocări. Energia reprezintă o preocupare comună. Vom intensifica cooperarea în mod semnificativ, pentru a spori atât securitatea energetică, cât şi pe a voastră.

Într-un final, vrem să creăm un nou cadru multilateral pentru acest Parteneriat - inclusiv o întâlnire anuală dintre Miniştrii de Externe - pentru a asigura partenerilor schimbul de experienţă şi practici, atât între ei, cât şi cu Statele Membre ale UE. Acest lucru va duce la dezvoltarea iniţiativelor în domenii ce ţin de întreprinderile mici şi mijlocii, securitatea energetică şi pregătirea în faţa dezastrelor naturale.

Pentru a face toate acestea posibile, vreau să influenţez Statele Membre pentru a mări considerabil finanţările, comparativ cu nivelul curent.

Dorim ca Parteneriatul Estic să aducă pentru voi - vecinii noştri - un mesaj durabil al solidarităţii politice, cu beneficii reale pentru cetăţeni. Doar prin construirea unui profund, vast şi veritabil parteneriat de colaborare, împreună vom putea face faţă provocărilor secolului XXI.

Sper că autorităţile din ţara voastră vor accepta această invitaţie, pentru ca în 2009 să începem cât mai repede realizarea acestui Parteneriat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus