Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.12.2008

Companiile Terna (Italia), Transelectrica (România) şi Moldelectrica (Moldova) vor crea un consorţiu pentru construcţia LEA Bălţi-Suceava

Companiile-operatori în sistemul de transmitere a energiei electrice din Italia, România şi Moldova au convenit să creeze un consorţiu pentru construcţia LEA de 400 kV Bălţi-Suceava, a declarat vineri, în plenul Parlamentului premierul moldovean Zinaida Greceanîi. Ea a menţionat că operatorul sistemului de transport al energiei electrice Moldelectrica a depus cererea de aderare la Uniunea pentru Coordonarea Transportului Energiei Electrice (UCTE) şi se lucrează intens pentru obţinerea acestui statut, iar cu el şi a unui nivel mai înalt al securităţii energetice a ţării.

Potrivit premierului, construcţia liniei LEA 400 kV Bălţi - Suceava va constitui un element important de conectare a sistemului nostru energetic la cel european. Cu acelaşi scop se construieşte deja şi linia electrica de 110 kV Fălciu (România) - Goteşti (Moldova).

Zinaida Greceanîi a menţionat că în aceiaşi ordine de idei, se înscrie şi acordul semnat în cadrul vizitei premierului Putin la Chişinău, care prevede efectuarea unor investiţii masive în infrastructura de transport a energiei electrice din Moldova şi asigurarea livrărilor acesteia în ţările europene.

Totodaă, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Arad, directorul general al Transelectrica, Stelian Gal a declarat că compania română va finanţa lucrările LEA pe teritoriul Moldovei, "întrucât cei din Republica Moldova nu dispun de banii necesari".

Gal a precizat că suportarea de către autorităţile române a costurilor investiţiei de pe teritoriul Republicii Moldova în proiectul liniei de interconexiune nu va fi o pierdere pentru Transelectrica, ci un câştig pentru companie deoarece sumele investite se vor recupera în timp.

Potrivit oficialului Transelectrica, un astfel de proiect ar putea fi gata în cinci ani. După obţinerea avizelor, un an-un an şi jumătate durează construcţia efectivă a unei linii de interconexiune.

"Încercăm să modificăm legea astfel încât, atunci când este vorba de o lucrare declarată de utilitate publică, să avem acces direct, pentru ca lucrarea să nu se blocheze. Proiectul de lege este deja în Parlament", a precizat directorul general al Transelectrica.

cuvinte-cheie: Moldelectrica | Transelectrica | Terna | energiei | electrice

Comentarii (0)

 

Sus