Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.12.2008

Capital.ro: Leul moldovenesc, a doua monedă din lume

Leul moldovenesc este a doua moneda din lume, dupa coroana ceha, dupa ce, in primele unsprezece luni din 2008,  s-a apreciat cu 9,1% fata de dolarul american si cu 24,4% fata de moneda europeana.

Potrivit unui raport al departamentului de cercetare al BCR,  aceasta evolutie a fost determinata, printtre altele, de faptul ca Banca Nationala a Moldovei a majorat dobanda de politica monetara pana la nivelul de 18,5% pe fondul mentinerii excesului de cerere care a determinat accentuarea presiunilor inflationiste.

"Cu toate ca diferentialul de dobanda a fost foarte atractiv pentru investitorii straini,in conditiile liminarii totale a restrictiilor privind constituirea de depozite de catre nerezidenti, BNM nu a sesizat existenta unor operatiuni speculative", se precizeaza in documentul citat.

Fluxurile semnificative de valuta provenite din remiterile de numerar de la cetatenii moldoveni care lucreaza in strainatate au exercitat presiuni suplimentare pentru aprecierea monedei nationale, volumul acestora majorandu-se puternic in ultimii sapte ani.

"Desi banca centrala are ca obiectiv principal al politicii monetare tintirea inflatiei, incercarea sa de a mentine un echilibru intre rata inflatiei, stabilitatea cursului de schimb si un nivel scazut al dobanzilor a determinat limitarea interventiilor pentru stabilizarea cursului si a excesului de lichiditate", mentioneaza autorii raportului.

Sursa: Capital.ro

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus