Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-12-12/benita-ferrerowaldner-a-adresat-un-mesaj-tzarilor-candidate-la-parteneriatul-estic-7727.html
Data: Dec 12, 2008 (15:17)

Benita Ferrero-Waldner a adresat un mesaj ţărilor candidate la Parteneriatul Estic

„Noi propunem un angajament politic mult mai profund. Vrem să oferim un ajutor mai activ pentru reformele democratice şi economice. Pentru a ne asigura că ţara voastră are capacitatea administrativă necesară de a lua avantaje depline din ofertele UE, vrem să dezvoltăm o vastă Instituţie făcută la comandă, pentru a fortifica resursele acolo unde este nevoie",  a menţionat comisarul eruropean, adresându-se conducerii Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei, Moldovei, Ucrainei şi Belarusului - ţări vizate în Parteneriatul Estic.

Totodată, Benita Ferrero-Waldner a spus că ţările care se vor conforma cu standardele internaţionale ce se referă la alegerile electorale, UE le va oferi Acorduri de asociere. „Este un semnal politic foarte important al angajamentului pe care ni l-am asumat. Pentru cei care sunt gata să negocieze, vom lucra întru stabilirea unor profunde şi vaste Zone de Liber Schimb, care într-un termen lung vor putea să adere la Comunitatea Economică de Vecinătate", a spus comisarul european.
.
Parteneriatul Estic va oferi pentru tinerii din cele cinci ţări mai multe oportunităţi de a studia în UE, facilitarea călătoriilor în UE. „Vrem să oferim Pacturi de Mobilitate şi Securitate, care vor determina liberalizarea progresivă a vizelor, însoţite fiind de asistenţă, pentru a ne asigura de administrarea bună a hotarelor noastre. Ne dorim ca cetăţenii să poată călători liber şi în siguranţă", a menţionat Benita Ferrero-Waldner.

Parteneriatului va acordare ţărilor vizate sprijin de a reduce diferenţele economice şi sociale, va intensifica  cooperarea pentru a spori atât securitatea energetică atât a UE cât şi a ţărilor-membre ale Parteneriatului.

Într-un final, se doreşte crearea unui nou cadru multilateral pentru acest Parteneriat - inclusiv o întâlnire anuală dintre Miniştrii de Externe - pentru a asigura partenerilor schimbul de experienţă şi practici, atât între ei, cât şi cu Statele Membre ale UE.

„Acest lucru va duce la dezvoltarea iniţiativelor în domenii ce ţin de întreprinderile mici şi mijlocii, securitatea energetică şi pregătirea în faţa dezastrelor naturale. Pentru a face toate acestea posibile, vreau să influenţez Statele Membre pentru a mări considerabil finanţările, comparativ cu nivelul curent. Dorim ca Parteneriatul Estic să aducă pentru voi - vecinii noştri - un mesaj durabil al solidarităţii politice, cu beneficii reale pentru cetăţeni. Doar prin construirea unui profund, vast şi veritabil parteneriat de colaborare, împreună vom putea face faţă provocărilor secolului XXI. Sper că autorităţile din ţara voastră vor accepta această invitaţie, pentru ca în 2009 să începem cât mai repede realizarea acestui Parteneriat", a mai spus Benita Ferrero-Waldner.