Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.12.2008

Primarul general al capitalei şi câteva partide de opoziţie s-au solidarizat cu postul PRO TV

În legătură cu faptul că CCA nu a prelungit licenţa de emisie pentru PRO TV Chişinău, primarul general Dorin Chirtoacă a sesizat Instituţiile Uniunii Europene, a Consiliului Europei şi misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova pentru a lua atitudine faţă de acest abuz împotriva PRO TV.

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, şi-a exprimt solidaritatea şi susţinerea faţă de echipa postului de televiziune „PRO TV” şi a calificat refuzul de a prelungi licenţa postului „PRO TV” drept un atac şi o încălcare extrem de gravă la libertatea presei şi la libertatea de exprimare, precum şi a dreptului cetăţenilor R. Moldova la o informare veridică şi corectă. Potrivit lui, prin aceasta CCA comite şi un atentat în adresa democraţiei însăşi.

În aceeaşi zi, cu postul PRO TV s-au solidarizat PLDM, PL, PD şi AMN, care au difuzat declaraţii de presă, în care îşi exprimă indignarea şi îngrijorarea în legătură cu refuzul CCA.
    
Partidul Liberal Democrat din Moldova consideră total neîntemeiat refuzul CCA şi califică această decizie drept ilegală, părtinitoare şi abuzivă. „În pragul campaniei electorale, guvernarea comunistă şi acoliţii acesteia urmăresc monopolizarea tuturor instituţiilor media şi lipsirea cetăţenilor de surse credibile şi obiective de informare”, se arată în declaraţia PLDM.

Partidul Liberal Democrat din Moldova a condamnat decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi a cerut respectarea întocmai a normelor legale şi prelungirea licenţei de emisie a postului de televiziune PRO TV Chişinău.

PLDM sa făcut apel la organismele internaţionale să ia atitudine faţă de această încălcare flagrantă a dreptului cetăţeanului la informare corectă şi obiectivă.

La rândul său, Partidul Democrat din Moldova a declarat că CCA nu are nici un drept juridic să retragă licenţa de emisie a postului PRO TV Chişinău. „Agitaţia în jurul aceste companii poartă un caracter politic şi preelectoral şi nu are nimic comun cu prevederile legislaţiei în vigoare.
Motivele şi pretenţiile invocate în şedinţa de astăzi a CCA sunt atât de minore încât ele nu pot constitui un temei fundamentat pentru neprelungirea licenţei. Nu credem că în condiţiile când Moldova s-a asumat angajamentul de a petrece alegeri libere şi democratice, de a asigura accesul partidelor politice la media electronică, se poate presupune că o decizie de neprelungire a licenţei poate fi considerată una democratică şi legală”, se arată în declaraţia PDM.

Partidul Liberal a condamnă refuzul Consiliului Coordonator al Audiovizualului de a prelungi licenţa de emisie a postului independent de televiziune ProTV Chişinău şi a declarat că aceasta nu are nici un temei legal, ci survine ca urmare a unei decizii politice arbitrare şi dictatoriale, luată la cel mai înalt nivel al statului, respectiv de către preşedintele Vladimir Voronin, tot el preşedinte al partidului comunist de guvernământ. „Prin această acţiune, administraţia comunistă din Republica Moldova demonstrează că, în scopuri electorale, este capabilă să nu ţină cont de nici o regulă democratică, inclusiv de faptul că pune în pericol bunele relaţii cu ţările democratice şi perspectivele de apropiere de Uniunea Europeană”, se arată în declaraţia PL.

Liderul Amn Serafim Urechean a declarat că atitudinea Consiliului Coordonator al Audiovizualului, care are un rol decisiv in reglementarea campaniei electorale la radio şi tv, indică faptul ca în Republica Moldova este compromisă şansa desfăşurării corecte a alegerilor parlamentare.

„Sperând că normele civilizate vor fi, totuşi, reabilitate, măcar într-o oarecare măsură, chem toţi susţinătorii Pro TV Chişinău să-şi manifeste dezacordul cu abuzurile Puterii în cadrul protestului organizat legal de Alianţa „Moldova Noastră”, pe 12 decembrie, la ora 9:30, în faţa Parlamentului”, se artă în declaraţia liderului AMN, Serafim Urechean.

cuvinte-cheie: partide | CCA | PRO TV

Comentarii (0)

 

Related news

Sus