Trimite e-mail | Printeaza
Externe
11.12.2008

La Bruxelles începe reuniunea Consiliului European

 La Bruxelles începe reuniunea Consiliului European

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană se reunesc, la Bruxelles, în zilele de 11 şi 12 decembrie, pentru a ajunge un punct de vedere comun asupra planului de relansare economică. Pe agenda reuniunii, ultima desfăşurată sub preşedinţia franceză a UE, figurează subiecte precum situaţia economică şi financiară, pachetul legislativ energie-schimbări climatice, politica agricolă comună, relaţiile externe şi Politica Europeană de Securitate şi Apărare, Tratatul de la Lisabona.

Unul din principalele subiecte ale reuniunii îl constituie criza economică şi financiară. Membrii Consiliului European vor examina pachetul de măsuri pentru redresare economică propus la 26 noiembrie a.c. de Comisia Europeană, urmând să stabilească maniera în care Uniunea Europeană va răspunde coordonat la provocările actualei crize economice şi financiare internaţionale.

Un alt subiect important pe agenda reuniunii va fi Tratatul de la Lisabona. Liderii europeni vor urmări definirea unei soluţii şi a unei căi comune de urmat pentru intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona şi vor aduce mai multe clarificări legate de baza juridică în care vor fi organizate alegerile europene de anul viitor.

De asemenea, pe agendă figurează pachetul energie-schimbări climatice. Se are în vedere degajarea unui acord politic pe pachetul legislativ energie-schimbări climatice, prin identificarea manierei concrete în care se va putea transpune în practică obiectivul de reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2020.

Agenda externă cuprinde: strategia europeană de securitate, consolidarea capacităţilor politicii europene de securitate şi apărare, Parteneriatul Estic şi Uniunea pentru Mediterană.

În cadrul reuniunii se anunţă aprobarea proiectului unui "Parteneriat Estic", bazat pe formula deja adoptata în cadrul Uniunii pentru Mediterană. Aceasta se constituie "în vederea ajutorării statelor partenere pentru a face progrese în procesele de reforma si tranzitie, contribuind la stabilitatea lor şi la o mişcare de apropiere mai strânsă de UE". Un raport în acest sens va fi discutat la reuniunea viitoare a Consiliului în martie 2009, Parteneriatul urmând a fi lansat în cadrul unui summit special organizat în perioada preşedinţiei cehe. Ţările care urmează să fie introduse în Parteneriat sunt: Moldova, Ucraina, Armenia, Azerbadjian şi Georgia.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus