Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.12.2008

Autorizaţiile pentru transporturile auto internaţionale de mărfuri vor fi repartizate conform unei formule matematice

espre aceasta a declarat miercuri directorul general al Agenţiei Transporturi Vasile Botnari. El a menţionat că prin adoptarea Regulamentului privind modul de eliberare, utilizare şi retragere a autorizaţiilor multilaterale ale Conferinţei Europene a Miniştrilor de Transport (CEMT), va fi exclus factorul uman şi va oferi o transparenţă în procesul de repartizare.

Autorizaţiile CEMT vor fi repartizate de Comisia CEMT, din care vor face parte câte un reprezentant al Agenţiei Transporturi,  care este şi preşedinte al Comisiei, al Instituţiei publice „Agenţia Naţională Transport Auto, al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, al Serviciul de Informaţii şi Securitate şi al Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Auto.

Potrivit lui Vasile Botnari, în 2009 vor fi repartizate autorizaţii CEMT pentru autovehiculele de standard Euro-4 şi Euro-5. Pentru 2009 Moldova a primit 1075 de autorizaţii, la moment fiind depuse cereri pentru 1200 de vehicule. Vasile Botnari a spus că în acest caz nu va fi vorba de deficit de autorizaţii, deoarece conform normelor este suficientă acoperirea a 90% din cererile depuse de transportatori. Autorizaţia CEMT este un permis care se acorda de catre Conferinţa Europeană a Miniştrilor de Transport (CEMT) Ministerelor de Transport ale statelor membre CEMT în vederea facilitării transporturilor internaţionale rutiere de marfă şi utilizarii mai eficiente a autovehiculelor. La CEMT participă 43 de state, inclusiv cele 27 state comunitare. Autorizaţiile multilaterale CEMT se atribuie Moldovei anual.

Potrivit regulamentului aprobat, autorizaţiile CEMT pot fi utilizate doar pentru intrarea-ieşierea în/din statele-membre ale CEMT, în cadrul transportului auto internaţional de mărfuri de către transportatorii licenţiaţi în modul stabilit. Pe durata valabilităţii autorizaţiei CEMT, transportatorul are dreptul să efectueze cel mult trei curse consecutive cu încărcătură în afara Moldovei. După efectuarea de către autovehicul a cel mult 3 curse transportatorul este obligat să asigure întoarcerea sau tranzitarea de către autovehiculul respectiv, cu sau fără încărcătură, a teritoriului Moldovei. Cursele fără încărcătură în afara Moldovei nu se iau în calcul. Autorizaţia CEMT nu poate fi utilizată  pentru transportul efectuat în interes propriu, agentul transportator şi beneficiarul menţionaţi în scrisoarea de trăsură internaţională CMR fiind aceiaşi persoană; pentru transportul internaţional de mărfuri efectuat într-un stat-membru al CEMT şi  un stat ce nu este membru al CEMT; pentru efectuarea transporturilor auto de mărfuri între două puncte de încărcare-descărcare aflate pe teritoriul aceluiaşi stat, altul decît Republica Moldova (cabotaj).

 

De autorizaţii CEMT pot beneficia persoanele juridice înregistrate în Moldova, care deţin în proprietate şi/sau leasing, şi/sau locaţiune cel puţin un autovehicul eligibil, cu masa totală maximă autorizată de peste 12 tone şi operează în medie cel puţin  2 curse cu încărcătură/lună pentru fiecare autorizaţie CEMT repartizată şi cel puţin 3000 km/lună, cu încărcătură în afara sau pe teritoriul Moldovei. Potrivit hotărâririi Guvernului pentru anul 2009,  repartizarea autorizaţiilor CEMT urmează a fi efectuată până la 19 decembrie 2008. Din numărul total de autorizaţii CEMT, atribuite Moldovei, 5% pot fi trecute în rezerva Agenţiei Transporturi. Decizia de repartizare a autorizaţiilor CEMT se adoptă conform numărului şi tipului de autorizaţii CEMT, acordate Republicii Moldova pentru anul calendaristic consecutiv, precum şi a solicitărilor operatorilor de transport eligibili şi a numărului de autovehicule eligibile.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus