Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-12-11/adevarul-voronin-scenariu-chishinaumoscova-de-reglementare-a-problemei-transnistrene-7692.html
Data: Dec 11, 2008 (07:29)

Adevarul: Voronin: Scenariu Chişinău-Moscova de reglementare a problemei transnistrene

Chişinăul şi Moscova au un scenariu de reglementare a problemei transnistrene, punerea în aplicare a căruia este împiedicată de poziţia Tiraspolului, a declarat miercuri seara, într-o emisiune televizată, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, transmite Agerpres.

'Noi cu conducerea Federaţiei Ruse avem - practic - un scenariu cum să rezolvăm problema transnistreană şi ne conformăm acestui scenariu', a declarat preşedintele moldovean.

În acelaşi timp, el a menţionat că există probleme legate de faptul că autorităţile transnistrene nu vor să se conducă după acest scenariu. 'Problema este cine şi cu ce forţe îi va putea convinge să respecte scenariul. Dacă vom dori cu adevărat să rezolvăm această problemă, atunci o vom face', a declarat Voronin.

El şi-a exprimat încrederea că se va întâlni cu liderul transnistrean Igor Smirnov pentru a discuta problemele respective.

Voronin a reiterat poziţia Chişinăului de reglementare a problemei transnistrene în formatul '5+2'. 'Formatul este o garanţie că cele negociate vor fi realizate', a spus el.

Voronin şi-a exprimat speranţa că toţi participanţii la negocieri (Rusia, Ucraina, OSCE, UE, SUA, Moldova şi Transnistria) îşi vor asuma răspunderea şi pentru perioada postconflictuală, când vor fi necesare resurse financiare foarte mari.

Voronin a mai dat asigurări în privinţa unor relaţii foarte bune ale Republicii Moldova cu Rusia, în special după venirea comuniştilor la putere în 2001, menţionând şi relaţiile sale personale bune cu premierul rus Vladimir Putin.

Sursa: Adevarul