Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.12.2008

Creşterea economică a Republicii Moldova va încetini de la 6,5% în acest an la 4,0% în 2009

Ritmul de creşterea economică a Republicii Moldova va încetini de la 6,5% în anul 2008 la 4,0% anul viitor se va menţine la acelaşi nivel şi în anul în 2010, cea mai mică creştere dintre ţările CSI, potrivit raportului Perspective Economice Globale 2009 al Băncii Mondiale (BM).

Experţii BM anticipează adâncirea deficitului de cont curent al Republicii Moldova de la 15,8% din Produsul Inter Brut în 2007 la 17,7% din PIB în acest an. Astfel, în ultimii patru ani deficitul de cont curent practic s-a dublat, după ce în 2005 a constituit 8,3% .

În anii 2009-2010 deficitul de cont curent se va reduce brusc la 4,4% din PIB anul viitor şi la 5,8% din PIB în 2010, se mai constată în raportul BM.

Prognozele experţilor Băncii Mondiale sunt mai optimiste decât previziunile Guvernului pentru anul 2008 în ceea ce priveşte creşterea economică. Cabinetul de miniştri anticipează o creştere a PIB de 6,0 în anii 2008-2009.

O încetinire a ritmului de creştere economică până şa 4,1% şi, respectiv, 4,0% în anul 2009, prognozează şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Economist Intelligence Unit.

Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă la o creştere economică în Republica Moldova de cel puţin 6,5%, şi o rată a inflaţiei de 9% la sfârşitul anului 2008. Deocamdată „criza economică nu a afectat Republica Moldova care, datorită integrării reduse în pieţele financiare internaţionale şi politicilor promovate de Guvern, are o performanţă destul de bună", a declarat recent Graeme Justice, şeful misiunii Departamentului European al FMI.

Analiştii BM constată că Republica Moldova ar putea să câştige în urma reducerii preţurilor la petrol circa 2,5 la sută din PIB. Scăderea preţurilor la mărfuri, care se aşteaptă în anul 2009, va conduce la o reducere bruscă a corelaţiei între preţurile de export şi import. Circa 30 de ţări, printre care şi Moldova, vor avea de câştigat de la ieftinirea petrolului.

Pentru regiunea Europa şi Asia Centrală, BM previzionează diminuarea ritmului de creştere economică de la 7,1% în 2007 la 5,3% în 2008, deşi activitatea economică "a rezistat remarcabil de bine" în primul semestru al acestui an.

BM notează că a apărut o divergenţă a performanţelor economice, deşi majoritatea statelor au continuat să înregistreze creşteri.

Astfel, economia Letoniei a intrat în recesiune, în timp ce cea a României se supraîncălzeşte, iar Tajikistan şi Moldova se confruntă cu efectele scumpirii alimentelor şi primesc ajutor de la BM.

Majoritatea statelor din regiune s-au confruntat cu creşterea puternică a cererii de pe piaţa locală, dar comerţul net a rămas un factor negativ pentru creşterea economică. În acelaşi timp, expansiunea rapidă a sectorului de creditare şi majorarea salariilor au făcut ca regiunea să fie vulnerabilă la înrăutăţirea condiţiilor de finanţare de pe plan extern.

Perspectiva pe termen mediu indică o încetinire rapidă a creşterii economice a regiunii la 2,7% în 2009, alimentată de micşorarea investiţiilor, din cauza condiţiilor dificile de finanţare, şi de reducerea cererii pentru exporturi.

Totuşi, creşterea economică din regiunea Europa şi Asia Centrală se va accelera la 5% în 2010, în condiţiile stabilizării pieţelor de creditare, reducerii presiunilor inflaţioniste şi al reluării creşterii de pe pieţele externe.

Regiunea Europa Centrală şi de Est se va confrunta cu reducerea creşterii economice de la 6,6% în 2007 la 5,5% în acest an, în contextul în care încetinirea cererii din zona euro a afectat exporturile, iar autorităţile unor state care se supraîncălzeau au înăsprit politicile fiscale şi monetare pentru a diminua presiunile inflaţioniste.

Sursa: Businessexpert

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus