Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.12.2008

Compania Valiexchimp va efectua lucrări de cercetări geofizice în perimetrul zăcămîntului Victorovca în sumă de peste 2 mln dolari SUA

Compania Valiexchimp va efectua lucrări de cercetări geofizice  în perimetrul zăcămîntului Victorovca  în sumă de peste 2 mln dolari SUA

Potrivit MEC, în perimetrul zăcămîntului Victorovca vor începe noi lucrări de cercetare geofizică întru depistarea cantităţilor reale de gaze naturale. Această decizie a fost luată în cadrul şedinţei de astăzi, 9 decembrie, prezidată de către Prim-viceprim-ministru, ministrul Economiei şi Comerţului Igor Dodon.

În opinia savanţilor, cercetările geofizice vor asigura depistarea locului optimal pentru forarea unei sonde la adîncimea de 3-4 km intru majorarea volumului de dobindire a  resursei energetice. Costul acestor lucrări va constitui peste 2 mln dolari SUA. Finanţarea lucrărilor va fi efectuata de către investitorul general în perimetrul zăcămîntului Victorovca, compania „Valiexchimp".

La moment, în perimetrul Victorovca sunt forate 6 sonde de gaze naturale la o adîncime de 600 metri din care se extrag 150-250 mii m³ de gaze naturale lunar. Totodata, savantii estimeaza rezervele de gaze naturale de circa 700 mln. m³ ,  la aceasta adincime.

În prezent, compania Valiexchimp asigură cu gaze naturale 700 de locuinţe din 3 sate ale raionului Cantemir şi planifică de a asigura încă 5 sate cu gaze naturale.

Directorul înterprinderii moldo-ruse „Moldova Gaz" Alexandru Gusev a menţionat că in următoarele doua saptamini, echipa tehnica a intreprinderii va examina posibilitatea conectarii gazoductelor de la Victorovca la gazoductul magistral.

Prim-viceprim-mijnistrul Igor Dodon a afirmat ca majorarea dobindirii gazeleor naturale si conectarea gazoducetlor de la Victorvca la gazoductele magistrale ar permite asigurarea cu gaze naturale a mai multor localitati din Sudul tarii. Anual raioanele din Sudul tarii  consuma circa  75 mln. m³ de gaze naturale, dintre care UTA Gagauzia circa 41 mln. m³, raionul Cantemir peste 10 mln. m³  iar raionele Cahul si Taraclia circa 24 mln. m³. Republica Moldova consuma anual circa 1,4 mlrd. m³ de gaze naturale, ce sunt importate exclusiv din Federaţia Rusa.

La şedinţă au participat ministrul Ecologiei şi Resurselor Naturale Violeta Ivanov, directorul companiei „Valiexchimp" Valentin Bodişteanu, directorul general S.A. „Moldova Gaz" Alexandru Gusev, savanţi de la Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova.

Nota: Lucrarile stiintifice privind explorarea zacamintelor de gaze naturale in perimetrul zacamintului Victorovca au inceput in anii 40 de catre savantii sovietici. Lucrarile au fost stopate in 1972 datorita descoperii unor zacaminte impunatoare de gaze naturale pe teritoriul Rusiei sovietice. In anul 1995 Guvernul Republicii Moldova a semnat un Acord de cesiune ce prevedea efectuarea, pe un termen de 20 de ani, a lucrărilor de explorare şi extragere a gazului si petrolului din regiunea de sud a Moldovei cu compania americană „Redeco LTD". In 2007 Guvernul a lipsit compania Redeco de dreptul exclusiv pentru exploatarea zăcămintelor de gaz şi petrol din ţară, deoarece aceasta nu a realizat responsabilităţile asumate prin semnarea acordului concesional. In mai 2008 Compania Valiexchimp a preluat drepturile şi obligaţiunile de la compania americană de exploatare a resurselor de gaz şi petrol, prin semnarea unui nou acord de cesiune ce prevede  efectuareaa lucrărilor de explorare pe un perimetru de 6,3 mii kilometri pătraţi.

cuvinte-cheie: Valiexchimp | Redeco LTD

Comentarii (0)

 

Related news

Sus