Trimite e-mail | Printeaza
Social
08.12.2008

Şase copii, cetăţeni ai Republicii Moldova, au fost repatriaţi din Federaţia Rusă

Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului  în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Centrul de plasament  şi reabilitare pentru copii de vârstă fragedă, Centrul de plasament temporar a minorilor, reprezentanţa Fundaţiei Elveţiene „Terre des hommes” şi reprezentanţa Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) în Moldova a repatriat, la 4 decembrie curent, şase copii, cetăţeni ai Republicii Moldova, identificaţi fără supraveghere părintească în Federaţia Rusă.

Potrivit comunicatului Ministerului Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, copiii au vârste cuprinse între 0,6 şi 17 ani, între care două fetiţe  şi patru băieţi din patru raioane ale ţării, inclusiv regiunea transnistreană. Ei au fost identificaţi de către autorităţile competente din regiunile Moscova şi  Krasnodar.

Trei dintre copii sunt născuţi în anul 2008 şi au fost părăsiţi în maternitate de către mame, imediat după naştere. Unul dintre sugari este cu dizabilitate locomotorie severă. Alte două surori, de 15 şi 17 ani, au rămas orfane în Federaţia Rusă după decesul părinţilor.

La întoarcerea în ţară, copiii au fost plasaţi temporar  în centre sociale, unde vor beneficia de servicii de reabilitare, concomitent fiind întreprinse toate măsurile necesare în vederea reintegrării socio-familiale a acestora. Totodată, situaţia acestora va fi monitorizată de autoritatea tutelară de nivelul I şi II.
 
Misiunea a fost realizată în baza Regulamentului privind procedura de repatriere a copiilor şi adulţilor – victime ale traficului de fiinţe umane, traficului ilegal de migranţi, precum şi a copiilor neînsoţiţi, aprobat de Guvern la 07.08.08.

Aceasta este a opta misiune de repatriere organizată de la începutul anului curent, în cadrul cărora au fost reîntorşi în ţară 40 de copii. Cinci misiuni au fost efectuate în Federaţia Rusă şi trei în Ucraina.

În 2007, Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului a organizat 5 misiuni de repatriere a copiilor moldoveni din Federaţia Rusă şi Ucraina, în cadrul cărora au fost întorşi la baştină 14 copii cetăţeni ai Republicii Moldova.

cuvinte-cheie: copii | Rusia | repatriere

Comentarii (0)

 

Related news

Sus