Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.12.2008

R. Moldova este interesată în preluarea experienţei Poloniei în procesul integrării Europene

Afirmaţia aparţine prim-ministrului Zinaida Greceanîi care s-a întîlnit astăzi cu o delegaţie din Republica Polonă, condusă de Marek Sawicki, ministru al agriculturii si dezvoltarii rurale al Republicii Polone. Premierul moldovean a subliniat în cadrul întrevederii că pentru ţara noastră este foarte importantă experienţa ţărilor care au parcurs calea integrării europene, relatează Serviciul de presă al Executivului.

Marek Sawicki a menţionat, la rîndul său, că procesul de aderare la structurile comunitare europene, inclusiv în domeniul agroalimentar, este unul anevoios care cere mult efort din partea autorităţilor. Totodată, rezultatele obţinute odată cu integrarea în Uniunea Europeană merită efortul respectiv. Ministrul a exemplificat cele menţionate prin creşterea volumului de export al producţiei agroalimentare poloneze, în anul curent, pînă la 10 miliarde euro, dintre care 80 la sută constituie exportul în ţările Uniunii Europene. Oficialul a reiterat rolul inestimabil al fondurilor comunitare în dezvoltarea industriei de procesare a producţiei agricole din Republica Polonă, precizînd că asistenţa financiară acordată pentru dezvoltarea economiei în ansamblu a fost asimilată în proporţie de 99 la sută de către autorităţile poloneze. În context, Ministrul a făcut o prezentare amplă a sistemului de gestionare a fondurilor financiare de care a beneficiat Polonia în perioada de preaderare şi, ulterior, în calitate de membru al UE.

În finalul întrevederii părţile au convenit asupra dezvoltării continue a cooperării bilaterale în domeniul industriei agroalimentare, care va fi realizată de ministerele de profil ale Republicii Moldova şi Republicii Polone.

 

cuvinte-cheie: Polonia

Comentarii (0)

 

Related news

Sus