Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-12-05/moldova-si-bulgaria-au-semnat-un-acord-in-domeniul-educatziei-shi-un-protocol-in-domeniul-protectzie-7609.html
Data: Dec 5, 2008 (18:31)

Moldova si Bulgaria au semnat un Acord in domeniul educaţiei şi un Protocol în domeniul protecţiei sociale

Documentele au fost semnat in cadrul vizitei premierului moldovean în Bulgaria. „Vizita premierului moldovean în Bulgaria este de natură să ofere un nou impuls relaţiilor bilaterale, care, în mod tradiţional, sunt stranse şi prieteneşti”, a declarat premierul bulgar, Serghei Stanişev, în cadrul întrevederii cu Premierul Zinaida Greceanîi.

”Cum a procedat şi pînă acum, Bulgaria este dispusă să împărtăşească cu Republica Moldova experienţa sa în procesul de integrare europeană”, a precizat şeful Executivului bulgar.

Zinaida Greceanîi a mulţumit omologului său pentru sprijinul financiar acordat de Bulgaria pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor din vara trecută, dar şi pentru sprijinul în procesul de integrare europeană, în acest sens fiind importantă experienţa de orice gen. „Republica Moldova a realizat practic toate prevederile Agendei de priorităţi interne pentru integrare europeană şi contăm pe susţinerea Bulgariei în obţinerea de către Comisia Europeană a mandatului de negociere a noului document juridic în relaţiile cu R. Moldova, dar şi în negocierile de liberalizare a regimului de vize, care urmează să înceapă anul viitor”, a declarat Zinaida Greceanîi.

În acest context, premierul bulgar şi-a exprimat convingerea că R.Moldova trebuie să semneze cu Uniunea Europeană un acord de stabilizare şi asociere, iar regiunea balcanică trebuie să devină o zonă de stabilitate. ”Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, Bulgaria şi-a stabilit drept priorităţi în acordarea asistenţei pentru dezvoltare Republica Moldova, Georgia şi Armenia”, a declarat Stanişev, precizînd că urmează a fi stabilit mecanismul de lansare a proiectelor în cadrul acestui program.
Părtile au subliniat că deşi cadrul juridic de colaborare este unul extins, volumul schimburilor comerciale bilaterale este unul destul de mic şi au convenit asupra reunirii, în luna ianuarie 2009, a Comisiei mixte de colaborare comercial-economică în scopul asigurării condiţiilor prielnice pentru dezvoltarea comerţului bilateral.

Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a apreciat importanţa documentelor semnate  subliniind calitatea studiilor oferite de instituţiile de învăţămînt din Bulgaria, în prezent circa 450 de studenţi moldoveni fiind înmatriculaţi la Universităţi în această ţară. În acelaşi timp, Prim-ministrul şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul oferit în deschiderea şi funcţionarea Universităţii bulgare din Taraclia, inclusiv prin acordarea de burse studenţilor acestei instituţii de învăţămînt.

Printre alte domenii de interes pentru colaborarea bilaterală au fost menţionate cele ale tehnologiilor informaţionale,  agricultura, industria de prelucrare, turismul, industria medicală, dar şi protecţia mediului înconjurător.
In cadrul vizitei sale in Bulgaria, premierul moldovean s-a întîlnit cu Preşedintele Republicii Bulgaria, Georgi Pîrvanoiv şi Preşedintele Adunării Populare a Bulgariei, Georgi Pirinski.

În cursul întrevederilor a fost realizat un schimb de opinii referitor la practica de pregătire pentru procesul de negocieri cu UE, în special în contextul în care Republica Moldova este concentrată pe iniţierea negocierilor cu UE asupra unui nou Acord.
Referitor la cooperarea ţărilor noastre în cadrul organismelor internaţionale, a fost remarcată eficienţa sprijinului reciproc în cadrul organismelor internaţionale, precum ar fi ONU, OSCE, CoE pe un spectru larg de subiecte, dintre care soluţionarea conflictului trasnistrean care este deosebit de important pentru conducerea de la Chişinău.

În acest context, Premierul moldovean a subliniat angajamentul Chişinăului pentru soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean prin intermediul formatului 5+2 de negocieri.